Current Trends of Fish Species Identification by Molecular-Biological Methods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43920126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43920126 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/20:991
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3354/3310" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3354/3310</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod
Original language description
V dnešní době je falšování potravin velkým problémem. Rybí maso je typickou komoditou, která je falšována velmi často. Proto je potřeba hledat efektivní metody autentizace rybího masa. Molekulárně-biologické metody založené na analýze mitochondriálních a genomových markerů se ukázaly být vhodné pro tento účel. Především je využívána polymerázová řetězová reakce, ale k dispozici jsou i jiné metody vhodné pro tento účel, a to např. metody LAMP a xMAP. V tomto článku jsou z pohledu využití pro detekci falšování ryb shrnuty výhody i nevýhody využití různých markerů a tří molekulárně-biologických metody.
Czech name
Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod
Czech description
V dnešní době je falšování potravin velkým problémem. Rybí maso je typickou komoditou, která je falšována velmi často. Proto je potřeba hledat efektivní metody autentizace rybího masa. Molekulárně-biologické metody založené na analýze mitochondriálních a genomových markerů se ukázaly být vhodné pro tento účel. Především je využívána polymerázová řetězová reakce, ale k dispozici jsou i jiné metody vhodné pro tento účel, a to např. metody LAMP a xMAP. V tomto článku jsou z pohledu využití pro detekci falšování ryb shrnuty výhody i nevýhody využití různých markerů a tří molekulárně-biologických metody.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: New approaches for the proof of fish meat adulteration using genomic DNA</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
113
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
292-300
UT code for WoS article
000467386200003
EID of the result in the Scopus database
—