All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibilities to distinguish honey wine from dessert mead

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920633" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920633 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti rozlišení medového vína od dezertní medoviny

  • Original language description

    Medovina je tradiční alkoholický nápoj s typickou chutí a vůní, který je vyráběn převážně z medu a vody. Často je přidáváno také koření, bylinné či ovocné extrakty. Složení medoviny je nejvíce závislé na množství medu, ale významné jsou i další přidané suroviny nebo podmínky výroby. Cílem této studie bylo zhodnotit chemické složení 17 vzorků medovin pocházejících z České republiky. Soubor vzorků obsahoval medová vína (vyrobená pouze z vody a medu) a dezertní medoviny, které jsou upraveny především přídavkem cukru nebo lihu. Mezi vzorky byly zařazeny medoviny vyrobené za studena a také medoviny připravené zahříváním medového roztoku. Analyzovány byly následující chemické parametry: ethanol, bezcukerný extrakt, hydroxymethylfurfural, sacharidy, asimilovatelný dusík, polyfenoly a kyselina citronová. Uvedené parametry se lišily v závislosti na druhu medoviny a použitém technologickém postupu výroby.

  • Czech name

    Možnosti rozlišení medového vína od dezertní medoviny

  • Czech description

    Medovina je tradiční alkoholický nápoj s typickou chutí a vůní, který je vyráběn převážně z medu a vody. Často je přidáváno také koření, bylinné či ovocné extrakty. Složení medoviny je nejvíce závislé na množství medu, ale významné jsou i další přidané suroviny nebo podmínky výroby. Cílem této studie bylo zhodnotit chemické složení 17 vzorků medovin pocházejících z České republiky. Soubor vzorků obsahoval medová vína (vyrobená pouze z vody a medu) a dezertní medoviny, které jsou upraveny především přídavkem cukru nebo lihu. Mezi vzorky byly zařazeny medoviny vyrobené za studena a také medoviny připravené zahříváním medového roztoku. Analyzovány byly následující chemické parametry: ethanol, bezcukerný extrakt, hydroxymethylfurfural, sacharidy, asimilovatelný dusík, polyfenoly a kyselina citronová. Uvedené parametry se lišily v závislosti na druhu medoviny a použitém technologickém postupu výroby.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin

  • ISBN

    978-80-7592-061-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    130-137

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Feb 6, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article