Influence adulteration of honey by sugar syrups on its quality and health safety
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874516" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874516 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost
Original language description
Med je jednou z nejstarších potravin lidstva. Obsahuje celou řadu nutričně významných látek, uplatňujících se v podpoře a obnově zdraví. Je charakterizován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, do které dle platné legislativy nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky ani aditiva (Codex Alimentarius, 2011). V poslední době se med stává čím dál žádanější a nedostatkovější komoditou. Problémem nejsou pouze nevyhovující hodnoty fyzikálně-chemických parametrů, ale stále častější falšování medu. Spotřebitel často konzumuje zcela bezcennou náhražku, někdy však i nebezpečnou směs antibiotik, barviv a hydroxymethylfurfuralu (HMF) (Zábrodská a Vorlová, 2014). Dle dozorových orgánů je téměř polovina vzorků medu v obchodní síti ČR nějakým způsobem porušena. V České republice převládá falšování medu přidáním sacharidových sirupů, vyrobených zejména z bramborového, kukuřičného a pšeničného škrobu, dále sirupů invertovaných a vysokofruktózových. Dalším problémem je přikrmování včel takovýmito roztoky nebo krystalickou sacharózou (SZPI, 2016). Cílem práce bylo zjištění vlivu příměsi různých koncentrací sacharidových sirupů na jakost a zdravotní nezávadnost medu v průběhu půl roku skladování.
Czech name
Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost
Czech description
Med je jednou z nejstarších potravin lidstva. Obsahuje celou řadu nutričně významných látek, uplatňujících se v podpoře a obnově zdraví. Je charakterizován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, do které dle platné legislativy nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky ani aditiva (Codex Alimentarius, 2011). V poslední době se med stává čím dál žádanější a nedostatkovější komoditou. Problémem nejsou pouze nevyhovující hodnoty fyzikálně-chemických parametrů, ale stále častější falšování medu. Spotřebitel často konzumuje zcela bezcennou náhražku, někdy však i nebezpečnou směs antibiotik, barviv a hydroxymethylfurfuralu (HMF) (Zábrodská a Vorlová, 2014). Dle dozorových orgánů je téměř polovina vzorků medu v obchodní síti ČR nějakým způsobem porušena. V České republice převládá falšování medu přidáním sacharidových sirupů, vyrobených zejména z bramborového, kukuřičného a pšeničného škrobu, dále sirupů invertovaných a vysokofruktózových. Dalším problémem je přikrmování včel takovýmito roztoky nebo krystalickou sacharózou (SZPI, 2016). Cílem práce bylo zjištění vlivu příměsi různých koncentrací sacharidových sirupů na jakost a zdravotní nezávadnost medu v průběhu půl roku skladování.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Konference interní grantové agentury Sborník
ISBN
978-80-7305-783-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
152-155
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Dec 15, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—