All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence adulteration of honey by sugar syrups on its quality and health safety

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874516" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874516 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost

  • Original language description

    Med je jednou z nejstarších potravin lidstva. Obsahuje celou řadu nutričně významných látek, uplatňujících se v podpoře a obnově zdraví. Je charakterizován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, do které dle platné legislativy nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky ani aditiva (Codex Alimentarius, 2011). V poslední době se med stává čím dál žádanější a nedostatkovější komoditou. Problémem nejsou pouze nevyhovující hodnoty fyzikálně-chemických parametrů, ale stále častější falšování medu. Spotřebitel často konzumuje zcela bezcennou náhražku, někdy však i nebezpečnou směs antibiotik, barviv a hydroxymethylfurfuralu (HMF) (Zábrodská a Vorlová, 2014). Dle dozorových orgánů je téměř polovina vzorků medu v obchodní síti ČR nějakým způsobem porušena. V České republice převládá falšování medu přidáním sacharidových sirupů, vyrobených zejména z bramborového, kukuřičného a pšeničného škrobu, dále sirupů invertovaných a vysokofruktózových. Dalším problémem je přikrmování včel takovýmito roztoky nebo krystalickou sacharózou (SZPI, 2016). Cílem práce bylo zjištění vlivu příměsi různých koncentrací sacharidových sirupů na jakost a zdravotní nezávadnost medu v průběhu půl roku skladování.

  • Czech name

    Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost

  • Czech description

    Med je jednou z nejstarších potravin lidstva. Obsahuje celou řadu nutričně významných látek, uplatňujících se v podpoře a obnově zdraví. Je charakterizován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, do které dle platné legislativy nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky ani aditiva (Codex Alimentarius, 2011). V poslední době se med stává čím dál žádanější a nedostatkovější komoditou. Problémem nejsou pouze nevyhovující hodnoty fyzikálně-chemických parametrů, ale stále častější falšování medu. Spotřebitel často konzumuje zcela bezcennou náhražku, někdy však i nebezpečnou směs antibiotik, barviv a hydroxymethylfurfuralu (HMF) (Zábrodská a Vorlová, 2014). Dle dozorových orgánů je téměř polovina vzorků medu v obchodní síti ČR nějakým způsobem porušena. V České republice převládá falšování medu přidáním sacharidových sirupů, vyrobených zejména z bramborového, kukuřičného a pšeničného škrobu, dále sirupů invertovaných a vysokofruktózových. Dalším problémem je přikrmování včel takovýmito roztoky nebo krystalickou sacharózou (SZPI, 2016). Cílem práce bylo zjištění vlivu příměsi různých koncentrací sacharidových sirupů na jakost a zdravotní nezávadnost medu v průběhu půl roku skladování.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Konference interní grantové agentury Sborník

  • ISBN

    978-80-7305-783-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    152-155

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Dec 15, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article