Verification of possibility to use fingerprint oligosaccharide analysis for detecting of undeclared or unauthorized sugar addition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023843" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023843 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů
Original language description
Falšování ovocných šťáv je celosvětově závažným problémem. Někteří výrobci falšují ovocné šťávy z koncentrátu nedeklarovaným přídavkem cukerných látek (např. škrobový hydrolyzát, třtinový nebo řepný invertní cukr, sirupy s vysokým obsahem fruktosy) z důvodu, aby zvýšili objem své produkce a snížili výrobní náklady. K odhalení tohoto typu falšování lze využít účinné a relativně jednoduché metody tzv. fingerprint oligosacharidů. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie s pulzní amperometrickou detekcí (HPAE-PAD) patří mezi jedny z nejužitečnějších technik pro stanovení těchto oligosacharidů. Pro experimentální měření byly vybrány komerčně dostupné cukerné sirupy, přídavek cukrů byl pak zjišťován na modelových ?nafalšovaných? vzorcích ovocných šťáv. Cílem práce byla optimalizace a ověření metody HPAE-PAD pro analýzu profilů oligosacharidů v různých cukerných materiálech používaných pro falšování. Dalším přínosem projektu by měly být dosažené podklady pro ověřenou metodu HPAE-PAD a databáze
Czech name
Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů
Czech description
Falšování ovocných šťáv je celosvětově závažným problémem. Někteří výrobci falšují ovocné šťávy z koncentrátu nedeklarovaným přídavkem cukerných látek (např. škrobový hydrolyzát, třtinový nebo řepný invertní cukr, sirupy s vysokým obsahem fruktosy) z důvodu, aby zvýšili objem své produkce a snížili výrobní náklady. K odhalení tohoto typu falšování lze využít účinné a relativně jednoduché metody tzv. fingerprint oligosacharidů. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie s pulzní amperometrickou detekcí (HPAE-PAD) patří mezi jedny z nejužitečnějších technik pro stanovení těchto oligosacharidů. Pro experimentální měření byly vybrány komerčně dostupné cukerné sirupy, přídavek cukrů byl pak zjišťován na modelových ?nafalšovaných? vzorcích ovocných šťáv. Cílem práce byla optimalizace a ověření metody HPAE-PAD pro analýzu profilů oligosacharidů v různých cukerných materiálech používaných pro falšování. Dalším přínosem projektu by měly být dosažené podklady pro ověřenou metodu HPAE-PAD a databáze
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—