All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Proof of authenticity or selected sugar syrups by HPAE-PAD method

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896525 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD

  • Original language description

    Cílem metodiky je hodnocení pravosti vybraných cukerných sirupů, a to stanovením minoritních sacharidů vysokoúčinnou aniontovou chromatografií s pulzně-amperometrickou detekcí (HPAE-PAD). Na základě obsahu minoritních sacharidů, lze určit pravost vybraných cukerných sirupů (tj. sacharosových a invertních). Metodika pomůže odhalit falšování vybraných cukerných sirupů, identifikovat nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.

  • Czech name

    Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD

  • Czech description

    Cílem metodiky je hodnocení pravosti vybraných cukerných sirupů, a to stanovením minoritních sacharidů vysokoúčinnou aniontovou chromatografií s pulzně-amperometrickou detekcí (HPAE-PAD). Na základě obsahu minoritních sacharidů, lze určit pravost vybraných cukerných sirupů (tj. sacharosových a invertních). Metodika pomůže odhalit falšování vybraných cukerných sirupů, identifikovat nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    324_VSCHT/2/2013

  • Regulation ID

    SZPI 11/11/2013

  • Technical parameters

    osvědčení o uznání SZPI 11/11/2013

  • Economical parameters

    Metodika obsahuje údaje získané výzkumnou a experimentální činností v rámci řešení projektu č. QI91B283 financovaného Ministerstvem zemědělství. Objem finančních prostředků věnovaných této konkrétní metodice je cca 200 tis. Kč; této částce odpovídá ekonomický přínos pro uživatele. 1) . Pokud by byla nepovoleným způsobem porušena autenticita sacharózového a invertního sirupu levnějšími sirupy, např. pouze na hladině 5 % (smyslově a běžným laboratorním testováním těžko odhalitelné), jedná se, (při předpokladu rozdílu v ceně těchto sirupů min. 1 kč/kg) přibližně o úspory 5 kč na 1 kg použitého sirupu. Vzhledem k masivnímu využívání těchto sirupů v nápojářském, konzervárenském a cukrovinkářském průmyslu lze usuzovat, že se může jednat o částky v miliónechkorun. 2) Zvýšení obratu poctivých výrobců cukerných sirupů plynoucí z jejich vyšší konkurenceschopnosti v porovnání s dovozovými produkty, jejichž cena může být leckdy neúměrně nízká z důvodu neautentičnosti těchto produktů.

  • Certification body designation

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno

  • Date of certification

  • Method of use

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy