Proof of authenticity or selected sugar syrups by HPAE-PAD method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896525 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD
Original language description
Cílem metodiky je hodnocení pravosti vybraných cukerných sirupů, a to stanovením minoritních sacharidů vysokoúčinnou aniontovou chromatografií s pulzně-amperometrickou detekcí (HPAE-PAD). Na základě obsahu minoritních sacharidů, lze určit pravost vybraných cukerných sirupů (tj. sacharosových a invertních). Metodika pomůže odhalit falšování vybraných cukerných sirupů, identifikovat nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.
Czech name
Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD
Czech description
Cílem metodiky je hodnocení pravosti vybraných cukerných sirupů, a to stanovením minoritních sacharidů vysokoúčinnou aniontovou chromatografií s pulzně-amperometrickou detekcí (HPAE-PAD). Na základě obsahu minoritních sacharidů, lze určit pravost vybraných cukerných sirupů (tj. sacharosových a invertních). Metodika pomůže odhalit falšování vybraných cukerných sirupů, identifikovat nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
324_VSCHT/2/2013
Regulation ID
SZPI 11/11/2013
Technical parameters
osvědčení o uznání SZPI 11/11/2013
Economical parameters
Metodika obsahuje údaje získané výzkumnou a experimentální činností v rámci řešení projektu č. QI91B283 financovaného Ministerstvem zemědělství. Objem finančních prostředků věnovaných této konkrétní metodice je cca 200 tis. Kč; této částce odpovídá ekonomický přínos pro uživatele. 1) . Pokud by byla nepovoleným způsobem porušena autenticita sacharózového a invertního sirupu levnějšími sirupy, např. pouze na hladině 5 % (smyslově a běžným laboratorním testováním těžko odhalitelné), jedná se, (při předpokladu rozdílu v ceně těchto sirupů min. 1 kč/kg) přibližně o úspory 5 kč na 1 kg použitého sirupu. Vzhledem k masivnímu využívání těchto sirupů v nápojářském, konzervárenském a cukrovinkářském průmyslu lze usuzovat, že se může jednat o částky v miliónechkorun. 2) Zvýšení obratu poctivých výrobců cukerných sirupů plynoucí z jejich vyšší konkurenceschopnosti v porovnání s dovozovými produkty, jejichž cena může být leckdy neúměrně nízká z důvodu neautentičnosti těchto produktů.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy