Effect of honey falsification with invert syrup on diastase activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880436" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880436 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv falšování medu invertním sirupem na aktivitu diastázy
Original language description
Diastáza je jediný enzym medu, který slouží jako závazný legislativní parametr při hodnocení kvality medu. Aktivita diastázy je variabilní parametr medu, jehož hodnota závisí na několika faktorech. Falšování medu nepovoleným přídavkem cukerných sirupů je uváděn jako jeden z faktorů, který má vliv na aktivitu diastázy. Analyzovány byly vzorky medů (n = 31) ze snůšek roku 2021, odebrány byli přímo od českých a slovenských včelařů. Pro stanovení aktivity diastázy byla použita metoda Phadebas. Stanovené aktivity diastázy (8,7 +- 0,42 DN po 47,1 +- 0,14 DN) poukazovaly na aktivitu diastázy jako parametr medu velmi variabilní. Ani u jedné z analyzovaných vzorků medů nebyla detekována aktivita diastázy pod legislativním limitem (8 DN) podle vyhlášky č. 76/2003 Sb., v platném znění. Záměrnou náhradou medu invertním sirupem v množství od 10 % do 50 %, byl zaznamenán pokles aktivity diastázy. Míra poklesu aktivity diastázy vlivem náhrady medu invertním sirupem nebyla vždy stejná (od 0,6 % po 70%), ale závisela na úrovni počáteční aktivity diastázy medu a množství přidaného invertního sirupu.
Czech name
Vliv falšování medu invertním sirupem na aktivitu diastázy
Czech description
Diastáza je jediný enzym medu, který slouží jako závazný legislativní parametr při hodnocení kvality medu. Aktivita diastázy je variabilní parametr medu, jehož hodnota závisí na několika faktorech. Falšování medu nepovoleným přídavkem cukerných sirupů je uváděn jako jeden z faktorů, který má vliv na aktivitu diastázy. Analyzovány byly vzorky medů (n = 31) ze snůšek roku 2021, odebrány byli přímo od českých a slovenských včelařů. Pro stanovení aktivity diastázy byla použita metoda Phadebas. Stanovené aktivity diastázy (8,7 +- 0,42 DN po 47,1 +- 0,14 DN) poukazovaly na aktivitu diastázy jako parametr medu velmi variabilní. Ani u jedné z analyzovaných vzorků medů nebyla detekována aktivita diastázy pod legislativním limitem (8 DN) podle vyhlášky č. 76/2003 Sb., v platném znění. Záměrnou náhradou medu invertním sirupem v množství od 10 % do 50 %, byl zaznamenán pokles aktivity diastázy. Míra poklesu aktivity diastázy vlivem náhrady medu invertním sirupem nebyla vždy stejná (od 0,6 % po 70%), ale závisela na úrovni počáteční aktivity diastázy medu a množství přidaného invertního sirupu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
408-418
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—