All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

CHARACTERISTIC PARAMETERS OF CZECH HONEY HARVESTED IN 2019

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920629" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920629 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf" target="_blank" >https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019

  • Original language description

    Senzorické a fyzikálně-chemické vlastnosti medu závisí na jeho geografickém a botanickém původu. Charakterizace českých medů je důležitá pro hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie je popsat autentické české medy (ze snůšky 2019) od místních včelařů. Pro všechny vzorky (n = 163) byly stanoveny tyto parametry (definované Vyhláškou č. 76/2003 Sb. a směrnicí Rady 2001/110 / ES): elektrická vodivost, aktivita diastázy, hydroxymethylfurfural, kyselost, obsah vody, obsah sacharózy, glukózy a fruktózy. Kromě těchto parametrů byl stanoven obsah dalších minoritních oligosacharidů: turanózy, maltózy, trehalózy, melibiózy, melecitózy, maltotriózy. Analýzy byly prováděny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med (Bogdanov, 2002). Většina vzorků (95 %) splňovala všechny legislativní parametry. Medy byly charakterizovány nízkým obsahem hydroxymethylfurfuralu (průměr 4,8 mg·kg-1), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,2 g·100 g-1) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 22,8 °DN). Naměřené hodnoty ukazují na dobrou kvalitu medů od českých včelařů.

  • Czech name

    CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019

  • Czech description

    Senzorické a fyzikálně-chemické vlastnosti medu závisí na jeho geografickém a botanickém původu. Charakterizace českých medů je důležitá pro hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie je popsat autentické české medy (ze snůšky 2019) od místních včelařů. Pro všechny vzorky (n = 163) byly stanoveny tyto parametry (definované Vyhláškou č. 76/2003 Sb. a směrnicí Rady 2001/110 / ES): elektrická vodivost, aktivita diastázy, hydroxymethylfurfural, kyselost, obsah vody, obsah sacharózy, glukózy a fruktózy. Kromě těchto parametrů byl stanoven obsah dalších minoritních oligosacharidů: turanózy, maltózy, trehalózy, melibiózy, melecitózy, maltotriózy. Analýzy byly prováděny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med (Bogdanov, 2002). Většina vzorků (95 %) splňovala všechny legislativní parametry. Medy byly charakterizovány nízkým obsahem hydroxymethylfurfuralu (průměr 4,8 mg·kg-1), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,2 g·100 g-1) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 22,8 °DN). Naměřené hodnoty ukazují na dobrou kvalitu medů od českých včelařů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prác z XVII. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online

  • ISBN

    978-80-552-2168-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    112-117

  • Publisher name

    Slovenská poľnohospodárska univerzita

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Piešťany

  • Event date

    Mar 26, 2020

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article