CHARACTERISTIC PARAMETERS OF CZECH HONEY HARVESTED IN 2019
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920629" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920629 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf" target="_blank" >https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019
Original language description
Senzorické a fyzikálně-chemické vlastnosti medu závisí na jeho geografickém a botanickém původu. Charakterizace českých medů je důležitá pro hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie je popsat autentické české medy (ze snůšky 2019) od místních včelařů. Pro všechny vzorky (n = 163) byly stanoveny tyto parametry (definované Vyhláškou č. 76/2003 Sb. a směrnicí Rady 2001/110 / ES): elektrická vodivost, aktivita diastázy, hydroxymethylfurfural, kyselost, obsah vody, obsah sacharózy, glukózy a fruktózy. Kromě těchto parametrů byl stanoven obsah dalších minoritních oligosacharidů: turanózy, maltózy, trehalózy, melibiózy, melecitózy, maltotriózy. Analýzy byly prováděny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med (Bogdanov, 2002). Většina vzorků (95 %) splňovala všechny legislativní parametry. Medy byly charakterizovány nízkým obsahem hydroxymethylfurfuralu (průměr 4,8 mg·kg-1), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,2 g·100 g-1) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 22,8 °DN). Naměřené hodnoty ukazují na dobrou kvalitu medů od českých včelařů.
Czech name
CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019
Czech description
Senzorické a fyzikálně-chemické vlastnosti medu závisí na jeho geografickém a botanickém původu. Charakterizace českých medů je důležitá pro hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie je popsat autentické české medy (ze snůšky 2019) od místních včelařů. Pro všechny vzorky (n = 163) byly stanoveny tyto parametry (definované Vyhláškou č. 76/2003 Sb. a směrnicí Rady 2001/110 / ES): elektrická vodivost, aktivita diastázy, hydroxymethylfurfural, kyselost, obsah vody, obsah sacharózy, glukózy a fruktózy. Kromě těchto parametrů byl stanoven obsah dalších minoritních oligosacharidů: turanózy, maltózy, trehalózy, melibiózy, melecitózy, maltotriózy. Analýzy byly prováděny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med (Bogdanov, 2002). Většina vzorků (95 %) splňovala všechny legislativní parametry. Medy byly charakterizovány nízkým obsahem hydroxymethylfurfuralu (průměr 4,8 mg·kg-1), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,2 g·100 g-1) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 22,8 °DN). Naměřené hodnoty ukazují na dobrou kvalitu medů od českých včelařů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prác z XVII. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
112-117
Publisher name
Slovenská poľnohospodárska univerzita
Place of publication
Nitra
Event location
Piešťany
Event date
Mar 26, 2020
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—