Characteristic features of Czech honey from the clutch 2019-2021
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923318" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923318 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristické znaky českého medu ze snůšky 2019-2021
Original language description
Fyzikálně-chemické vlastnosti medu jsou závislé na jeho geografickém a botanickém původu. Zjištění charakteristických znaků českých medů je důležité pro následné hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie bylo charakterizovat autentické české medy od místních včelařů ze snůšky 2019, 2020 a 2021. U všech vzorků (n=422) byly stanoveny parametry definované Vyhláškou 76/2003 Sb. a Směrnicí rady 2001/110/EC: elektrická vodivost, aktivita diastasy, hydroxymethylfurfural, kyselost a obsah vody. Vedle těchto parametrů byl u medů z roku 2019 a 2020 stanoven obsah sacharosy, glukosy, fruktosy a dalších minoritních oligosacharidů (turanosa, maltosa, trehalosa, melibiosa, melecitosa, maltotriosa). Analýzy byly provedeny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med.
Czech name
Charakteristické znaky českého medu ze snůšky 2019-2021
Czech description
Fyzikálně-chemické vlastnosti medu jsou závislé na jeho geografickém a botanickém původu. Zjištění charakteristických znaků českých medů je důležité pro následné hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie bylo charakterizovat autentické české medy od místních včelařů ze snůšky 2019, 2020 a 2021. U všech vzorků (n=422) byly stanoveny parametry definované Vyhláškou 76/2003 Sb. a Směrnicí rady 2001/110/EC: elektrická vodivost, aktivita diastasy, hydroxymethylfurfural, kyselost a obsah vody. Vedle těchto parametrů byl u medů z roku 2019 a 2020 stanoven obsah sacharosy, glukosy, fruktosy a dalších minoritních oligosacharidů (turanosa, maltosa, trehalosa, melibiosa, melecitosa, maltotriosa). Analýzy byly provedeny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů