Authentication of poppy (Papaver somniferum L.) using DNA analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921174" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921174 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Autentizace máku setého (Papaver somniferum L.) s využitím analýzy DNA
Original language description
Mák setý (Papaver somniferum L.) je důležitá olejnina používaná v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. V české republice má kultivace máku setého dlouhou tradici. Semena českého máku mají dobré nutriční a senzorické vlastnosti a nízký obsah opiátů. Díky tomu jsou důležitou složkou v potravinách nejen v České republice, ale i v mnoho dalších státech střední a východní Evropy. Využívají se pro přípravu pečiva, jako jsou koláče či buchty. V poslední době bylo u makových semen zaznamenáno několik případů falšování. Semena potravinářských odrůd máku byla smíchána s levnějšími semeny z farmaceutických odrůd máku, které obsahují vyšší množství alkaloidů a mají horší senzorické vlastnosti. V této práci jsme testovali možnost odlišení máku setého a jeho variet pomocí DNA analýzy genů důležitých pro biosyntetickou dráhu opiových alkaloidů, jako jsou kodeinon reduktasa (COR) či retikulin epimerasa (REPI). Pro DNA analýzu byla využita polymerasová řetězová reakce (PCR). Vybrané sekvence COR genu umožňují odlišit mák setý od ostatních testovaných máků a rostlin. REPI gen se jeví jako vhodný pro odlišení variet máku setého s nízkým a vysokým obsahem opiových alkaloidů.
Czech name
Autentizace máku setého (Papaver somniferum L.) s využitím analýzy DNA
Czech description
Mák setý (Papaver somniferum L.) je důležitá olejnina používaná v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. V české republice má kultivace máku setého dlouhou tradici. Semena českého máku mají dobré nutriční a senzorické vlastnosti a nízký obsah opiátů. Díky tomu jsou důležitou složkou v potravinách nejen v České republice, ale i v mnoho dalších státech střední a východní Evropy. Využívají se pro přípravu pečiva, jako jsou koláče či buchty. V poslední době bylo u makových semen zaznamenáno několik případů falšování. Semena potravinářských odrůd máku byla smíchána s levnějšími semeny z farmaceutických odrůd máku, které obsahují vyšší množství alkaloidů a mají horší senzorické vlastnosti. V této práci jsme testovali možnost odlišení máku setého a jeho variet pomocí DNA analýzy genů důležitých pro biosyntetickou dráhu opiových alkaloidů, jako jsou kodeinon reduktasa (COR) či retikulin epimerasa (REPI). Pro DNA analýzu byla využita polymerasová řetězová reakce (PCR). Vybrané sekvence COR genu umožňují odlišit mák setý od ostatních testovaných máků a rostlin. REPI gen se jeví jako vhodný pro odlišení variet máku setého s nízkým a vysokým obsahem opiových alkaloidů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1720263" target="_blank" >QK1720263: Diagnostic methods for laboratory control of Papaver L. authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů