Analytical strategies suitable for authentication and safety control of food and dietary supplements based on Cannabis sativa L.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921181" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921181 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analytická strategie vhodná pro autentikaci a kontrolu bezpečnosti potravin a doplňků stravy na bázi Cannabis sativa L.
Original language description
Předložená cílová analytická metoda, využívající instrumentaci typu U-HPLC‒HRMS/MS, je vysoce vhodná pro získání relevantních kvantitativních výsledků reflektujících zastoupení jednotlivých fytokanabinoidů v potravinách a doplňcích stravy (celkem 17 stanovovaných analytů). Výsledky získané aplikací této metodiky významně přispějí ke zmapování obsahu fytokanabinoidů v potravinách a doplňcích stravy na bázi konopí dostupných na českém trhu. Zejména pak psychotropního Δ9-THC, jehož obsah by neměl být dle Zákona o návykových látkách č. 167/1998 v potravinách detekován. Dále díky využití HRMS/MS lze detekovat a identifikovat látky ze stále rychleji se rozšiřující skupiny syntetických kanabinoidů, které by mohly být přidávány zejména do doplňků stravy pro zvýšení účinnosti daného produktu. Metodika byla vyvinuta jako výsledek projektu TJ02000238 (Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin), za účelem využití orgánů státního dozoru. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedenou metodiku je vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu možné aplikovat ve smluvních státních i soukromých laboratořích, ale též pro další výzkumné a vývojové účely.
Czech name
Analytická strategie vhodná pro autentikaci a kontrolu bezpečnosti potravin a doplňků stravy na bázi Cannabis sativa L.
Czech description
Předložená cílová analytická metoda, využívající instrumentaci typu U-HPLC‒HRMS/MS, je vysoce vhodná pro získání relevantních kvantitativních výsledků reflektujících zastoupení jednotlivých fytokanabinoidů v potravinách a doplňcích stravy (celkem 17 stanovovaných analytů). Výsledky získané aplikací této metodiky významně přispějí ke zmapování obsahu fytokanabinoidů v potravinách a doplňcích stravy na bázi konopí dostupných na českém trhu. Zejména pak psychotropního Δ9-THC, jehož obsah by neměl být dle Zákona o návykových látkách č. 167/1998 v potravinách detekován. Dále díky využití HRMS/MS lze detekovat a identifikovat látky ze stále rychleji se rozšiřující skupiny syntetických kanabinoidů, které by mohly být přidávány zejména do doplňků stravy pro zvýšení účinnosti daného produktu. Metodika byla vyvinuta jako výsledek projektu TJ02000238 (Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin), za účelem využití orgánů státního dozoru. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedenou metodiku je vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu možné aplikovat ve smluvních státních i soukromých laboratořích, ale též pro další výzkumné a vývojové účely.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Cannabis sativa L.
Regulation ID
13/2020
Technical parameters
ISO 9001
Economical parameters
Implementace metody zahrnuje zjištění anal. standardů fytokanabinoidů a verifikaci pracovních charakteristik (limity kvantifikace, linearita, výtěžnost a opakovatelnost metody vyjádřená jako RSD v minim. počtu vyhotovení 6 opakování). Předpoklad realizace 20 verifikačních a kontrolních analýz (provozní náklady 2 500 Kč/1 analýza), celkové náklady na implementaci budou 151 110 Kč. Důležitým ekonomickým přínosem je přímá analýza extraktu metodou U-HPLC–HRMS/MS, spočívá především v jednoduché přípravě vzorku bez nutnosti použití zdlouhavých postupů, jako např. zařazení kroku přečištění tučných (oleje, sušenky) nebo komplexních (doplňky stravy) matric. Díky kontinuálnímu sběru dat je možný i screening dalších fytokanabinoidů. Ekonomickou výhodou je také, díky možnosti „switchování“ polarity ionizace v průběhu jednoho nástřiku, docílit velmi dobré citlivosti, jak pro kyselé formy analytů (negativní mod), tak neutrální (pozitivní mod) a tím získat až dvojnásobné zkrácení doby analýzy oproti ToF analyzátoru.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00 Brno
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy