Chemical contaminants in the food chain: Incidence of mixtures (cocktails) of toxic compounds in food raw materials and products: Possible views on health risk assessment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898371" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898371 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chemické kontaminanty v potravním řetězci: Výskyt směsí (koktejlů) toxických sloučenin v potravinových surovinách a produktech: Možné pohledy na hodnocení zdravotních rizik
Original language description
Studie přispívá k evaluaci rizik výskytu pesticidů, mykotoxinů a pyrrolizidinových alkaloidů jako kontaminatů v potravinových doplňcích v ČR. Pro analýzu těchto látek byla optimalizována multidetekční metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC?HRMS/MS) s využitím kombinace hmotnostních analyzátorů kvadrupol a orbitální iontové pasti. Metoda byla využita pro stanovení kontaminantů na široký soubor 84 potravinových doplňků (bylinných čajů, kapek, sirupů a tablet). Stanovováno bylo celkem 389 analytů, z toho 323 pesticidů, 55 mykotoxinů a 11 pyrrolizidinových alkaloidů. Bylo zjištěno, že potravní doplňky mohou být významným zdrojem širokého spektra těchto kontaminujících látek,které se mohou vyskytovat v řádech tisíců až desetitisíců mýg/kg.
Czech name
Chemické kontaminanty v potravním řetězci: Výskyt směsí (koktejlů) toxických sloučenin v potravinových surovinách a produktech: Možné pohledy na hodnocení zdravotních rizik
Czech description
Studie přispívá k evaluaci rizik výskytu pesticidů, mykotoxinů a pyrrolizidinových alkaloidů jako kontaminatů v potravinových doplňcích v ČR. Pro analýzu těchto látek byla optimalizována multidetekční metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC?HRMS/MS) s využitím kombinace hmotnostních analyzátorů kvadrupol a orbitální iontové pasti. Metoda byla využita pro stanovení kontaminantů na široký soubor 84 potravinových doplňků (bylinných čajů, kapek, sirupů a tablet). Stanovováno bylo celkem 389 analytů, z toho 323 pesticidů, 55 mykotoxinů a 11 pyrrolizidinových alkaloidů. Bylo zjištěno, že potravní doplňky mohou být významným zdrojem širokého spektra těchto kontaminujících látek,které se mohou vyskytovat v řádech tisíců až desetitisíců mýg/kg.
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Number of pages
123
Place of publication
—
Publisher/client name
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, Praha 6- Ruzyně, PSČ 161 06; IČO 00027006; DIČ: CZ 00027006
Version
—