All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chemical contaminants in the food chain: Incidence of mixtures (cocktails) of toxic compounds in food raw materials and products: Possible views on health risk assessment

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898371" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898371 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Chemické kontaminanty v potravním řetězci: Výskyt směsí (koktejlů) toxických sloučenin v potravinových surovinách a produktech: Možné pohledy na hodnocení zdravotních rizik

  • Original language description

    Studie přispívá k evaluaci rizik výskytu pesticidů, mykotoxinů a pyrrolizidinových alkaloidů jako kontaminatů v potravinových doplňcích v ČR. Pro analýzu těchto látek byla optimalizována multidetekční metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC?HRMS/MS) s využitím kombinace hmotnostních analyzátorů kvadrupol a orbitální iontové pasti. Metoda byla využita pro stanovení kontaminantů na široký soubor 84 potravinových doplňků (bylinných čajů, kapek, sirupů a tablet). Stanovováno bylo celkem 389 analytů, z toho 323 pesticidů, 55 mykotoxinů a 11 pyrrolizidinových alkaloidů. Bylo zjištěno, že potravní doplňky mohou být významným zdrojem širokého spektra těchto kontaminujících látek,které se mohou vyskytovat v řádech tisíců až desetitisíců mýg/kg.

  • Czech name

    Chemické kontaminanty v potravním řetězci: Výskyt směsí (koktejlů) toxických sloučenin v potravinových surovinách a produktech: Možné pohledy na hodnocení zdravotních rizik

  • Czech description

    Studie přispívá k evaluaci rizik výskytu pesticidů, mykotoxinů a pyrrolizidinových alkaloidů jako kontaminatů v potravinových doplňcích v ČR. Pro analýzu těchto látek byla optimalizována multidetekční metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC?HRMS/MS) s využitím kombinace hmotnostních analyzátorů kvadrupol a orbitální iontové pasti. Metoda byla využita pro stanovení kontaminantů na široký soubor 84 potravinových doplňků (bylinných čajů, kapek, sirupů a tablet). Stanovováno bylo celkem 389 analytů, z toho 323 pesticidů, 55 mykotoxinů a 11 pyrrolizidinových alkaloidů. Bylo zjištěno, že potravní doplňky mohou být významným zdrojem širokého spektra těchto kontaminujících látek,které se mohou vyskytovat v řádech tisíců až desetitisíců mýg/kg.

Classification

  • Type

    V<sub>souhrn</sub> - Summary research report

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Number of pages

    123

  • Place of publication

  • Publisher/client name

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, Praha 6- Ruzyně, PSČ 161 06; IČO 00027006; DIČ: CZ 00027006

  • Version