Transfer of pyrrolizidine alkaloids into the food chain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923105" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923105 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přenos pyrrolizidinových alkaloidů do potravního řetězce
Original language description
Rostlinné alkaloidy tvoří velkou a pestrou skupinu sekundárních metabolitů vykazujících různé typy biologických efektů. Pyrrolizidinové alkaloidy, kterých bylo dodnes identifikováno asi 180, se vykytují v různých koncentracích ve stovkách rostlinných druhů nacházejících se celosvětově v různých klimatických pásmech. Některé pyrrolizidinové alkaloidy s vyznačují značnou toxicitou (hepatotoxicita, mutagenita, karcinogenita) pro lidi i hospodářská zvířata. Za určitých okolností mohou pyrrolizidinové alkaloidy kontaminovat zemědělské plodiny, ať již při sklizni v důsledku jejich zaplevelení (často jde o rostliny čeledí Asteraceae, hvězdnicovité, nebo Fabaceae, bobovité) a protože se vyskytují i v pylu a nektaru mnoha rostlin, které využívají opylovači, setkáváme se i s kontaminací medu a dalších produktů. V rámci procesu hodnocení zdravotních rizik, akutních i chronických, pro konzumenty, byla vypracována expertním panelem EFSA rozsáhlá studie shrnující údaje o toxicitě a možné dietární expozici pyrrolizidinovým alkaloidům, pozornost byla věnována zejména medu, herbálním čajům a potravním doplňkům. S přihlédnutím k informacím EFSA, Evropská komise vydala v roce 2020 nařízení, které stanovuje maximální limity obsahu vybraných pyrrolizidinových alkaloidů v některých potravinách. V rámci této práce bylo v úvodní fázi třeba validovat analytickou metodu pro stanovení 32 pyrrolizidinových alkaloidů s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Následně byly analyzovány vzorky oregana a bylinných čajů rooibos z běžné tržní sítě ČR s cílem získat informaci o výskytu sledovaných kontaminantů ve vybraných komoditách a na základě naměřených dat simulovat proces hodnocení zdravotního rizika pro konzumenty.
Czech name
Přenos pyrrolizidinových alkaloidů do potravního řetězce
Czech description
Rostlinné alkaloidy tvoří velkou a pestrou skupinu sekundárních metabolitů vykazujících různé typy biologických efektů. Pyrrolizidinové alkaloidy, kterých bylo dodnes identifikováno asi 180, se vykytují v různých koncentracích ve stovkách rostlinných druhů nacházejících se celosvětově v různých klimatických pásmech. Některé pyrrolizidinové alkaloidy s vyznačují značnou toxicitou (hepatotoxicita, mutagenita, karcinogenita) pro lidi i hospodářská zvířata. Za určitých okolností mohou pyrrolizidinové alkaloidy kontaminovat zemědělské plodiny, ať již při sklizni v důsledku jejich zaplevelení (často jde o rostliny čeledí Asteraceae, hvězdnicovité, nebo Fabaceae, bobovité) a protože se vyskytují i v pylu a nektaru mnoha rostlin, které využívají opylovači, setkáváme se i s kontaminací medu a dalších produktů. V rámci procesu hodnocení zdravotních rizik, akutních i chronických, pro konzumenty, byla vypracována expertním panelem EFSA rozsáhlá studie shrnující údaje o toxicitě a možné dietární expozici pyrrolizidinovým alkaloidům, pozornost byla věnována zejména medu, herbálním čajům a potravním doplňkům. S přihlédnutím k informacím EFSA, Evropská komise vydala v roce 2020 nařízení, které stanovuje maximální limity obsahu vybraných pyrrolizidinových alkaloidů v některých potravinách. V rámci této práce bylo v úvodní fázi třeba validovat analytickou metodu pro stanovení 32 pyrrolizidinových alkaloidů s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Následně byly analyzovány vzorky oregana a bylinných čajů rooibos z běžné tržní sítě ČR s cílem získat informaci o výskytu sledovaných kontaminantů ve vybraných komoditách a na základě naměřených dat simulovat proces hodnocení zdravotního rizika pro konzumenty.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů