All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Transfer of pyrrolizidine alkaloids into the food chain

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923101" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923101 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.mpsr.sk/xiii-rocnik-vedeckej-konferencie-mladi-vedci-bezpecnost-potravinoveho-retazca-online-7-decembra-2021/752-111-752-16969/" target="_blank" >https://www.mpsr.sk/xiii-rocnik-vedeckej-konferencie-mladi-vedci-bezpecnost-potravinoveho-retazca-online-7-decembra-2021/752-111-752-16969/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přenos pyrrolizidinových alkaloidů do potravního řetězce

  • Original language description

    Rostlinné alkaloidy tvoří velkou a pestrou skupinu sekundárních metabolitů vykazujících různé typy biologických efektů. Pyrrolizidinové alkaloidy, kterých bylo dodnes identifikováno asi 180, se vykytují v různých koncentracích ve stovkách rostlinných druhů nacházejících se celosvětově v různých klimatických pásmech. Některé pyrrolizidinové alkaloidy s vyznačují značnou toxicitou (hepatotoxicita, mutagenita, karcinogenita) pro lidi i hospodářská zvířata. Za určitých okolností mohou pyrrolizidinové alkaloidy kontaminovat zemědělské plodiny, ať již při sklizni v důsledku jejich zaplevelení (často jde o rostliny čeledí Asteraceae, hvězdnicovité, nebo Fabaceae, bobovité) a protože se vyskytují i v pylu a nektaru mnoha rostlin, které využívají opylovači, setkáváme se i s kontaminací medu a dalších produktů. V rámci procesu hodnocení zdravotních rizik, akutních i chronických, pro konzumenty, byla vypracována expertním panelem EFSA rozsáhlá studie shrnující údaje o toxicitě a možné dietární expozici pyrrolizidinovým alkaloidům, pozornost byla věnována zejména medu, herbálním čajům a potravním doplňkům. S přihlédnutím k informacím EFSA, Evropská komise vydala v roce 2020 nařízení, které stanovuje maximální limity obsahu vybraných pyrrolizidinových alkaloidů v některých potravinách. V rámci této práce bylo v úvodní fázi třeba validovat analytickou metodu pro stanovení 32 pyrrolizidinových alkaloidů s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Následně byly analyzovány vzorky oregana a bylinných čajů rooibos z běžné tržní sítě ČR s cílem získat informaci o výskytu sledovaných kontaminantů ve vybraných komoditách a na základě naměřených dat simulovat proces hodnocení zdravotního rizika pro konzumenty.

  • Czech name

    Přenos pyrrolizidinových alkaloidů do potravního řetězce

  • Czech description

    Rostlinné alkaloidy tvoří velkou a pestrou skupinu sekundárních metabolitů vykazujících různé typy biologických efektů. Pyrrolizidinové alkaloidy, kterých bylo dodnes identifikováno asi 180, se vykytují v různých koncentracích ve stovkách rostlinných druhů nacházejících se celosvětově v různých klimatických pásmech. Některé pyrrolizidinové alkaloidy s vyznačují značnou toxicitou (hepatotoxicita, mutagenita, karcinogenita) pro lidi i hospodářská zvířata. Za určitých okolností mohou pyrrolizidinové alkaloidy kontaminovat zemědělské plodiny, ať již při sklizni v důsledku jejich zaplevelení (často jde o rostliny čeledí Asteraceae, hvězdnicovité, nebo Fabaceae, bobovité) a protože se vyskytují i v pylu a nektaru mnoha rostlin, které využívají opylovači, setkáváme se i s kontaminací medu a dalších produktů. V rámci procesu hodnocení zdravotních rizik, akutních i chronických, pro konzumenty, byla vypracována expertním panelem EFSA rozsáhlá studie shrnující údaje o toxicitě a možné dietární expozici pyrrolizidinovým alkaloidům, pozornost byla věnována zejména medu, herbálním čajům a potravním doplňkům. S přihlédnutím k informacím EFSA, Evropská komise vydala v roce 2020 nařízení, které stanovuje maximální limity obsahu vybraných pyrrolizidinových alkaloidů v některých potravinách. V rámci této práce bylo v úvodní fázi třeba validovat analytickou metodu pro stanovení 32 pyrrolizidinových alkaloidů s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Následně byly analyzovány vzorky oregana a bylinných čajů rooibos z běžné tržní sítě ČR s cílem získat informaci o výskytu sledovaných kontaminantů ve vybraných komoditách a na základě naměřených dat simulovat proces hodnocení zdravotního rizika pro konzumenty.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca 2021

  • ISBN

    978-80-89738-30-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    23-26

  • Publisher name

    Ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova Slovenské republiky

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Online

  • Event date

    Dec 7, 2021

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article