All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of flaxseed fiber to thermized cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921743" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921743 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://cps.vscht.cz/organizace/predchozi-rocniky/cps2020" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/predchozi-rocniky/cps2020</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aplikace lněné vlákniny do termizovaných sýrů.

  • Original language description

    V posledních letech se staly v potravinářském průmyslu velmi populární funkční potraviny. Nejbohatším zdrojem polysacharidů s různou strukturou a vlastnostmi jsou části rostlin jako semena a listy. Lněné semínko namočené ve vodě vytváří slizovitou gumu, která se skládá z ve vodě rozpustných polysacharidů - arabinoxylanu a pektických kyselých polysacharidů. Tyto polysacharidy by mohly, díky své schopnosti vázat vodu a jejich vysoké viskozitě ve vodných roztocích, plnit funkci zahušťovadla, stabilizátoru a emulgátoru. Cílem této práce je zkoumat vliv celého lněného semene a mouky z lněných semen v různých koncentracích (1 - 3%, respektive 0 - 4%) a jejich kombinace (2 % lněných semen a 2% výlisků) na reologické vlastnosti termizovaných sýrů.

  • Czech name

    Aplikace lněné vlákniny do termizovaných sýrů.

  • Czech description

    V posledních letech se staly v potravinářském průmyslu velmi populární funkční potraviny. Nejbohatším zdrojem polysacharidů s různou strukturou a vlastnostmi jsou části rostlin jako semena a listy. Lněné semínko namočené ve vodě vytváří slizovitou gumu, která se skládá z ve vodě rozpustných polysacharidů - arabinoxylanu a pektických kyselých polysacharidů. Tyto polysacharidy by mohly, díky své schopnosti vázat vodu a jejich vysoké viskozitě ve vodných roztocích, plnit funkci zahušťovadla, stabilizátoru a emulgátoru. Cílem této práce je zkoumat vliv celého lněného semene a mouky z lněných semen v různých koncentracích (1 - 3%, respektive 0 - 4%) a jejich kombinace (2 % lněných semen a 2% výlisků) na reologické vlastnosti termizovaných sýrů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    164-168

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha)

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 23, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article