Quality evaluation of tomatoes and tomato products on the Czech market
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921488" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921488 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2021/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení kvality rajčat a výrobků z rajčat na českém trhu
Original language description
Cílem studie bylo zprostředkovat spotřebiteli informace o kvalitě rajčat a rajčatových pyré dostupných na českém trhu. U všech 12 testovaných vzorků byly dodrženy požadavky na rajčata a výrobky z nich dle předepsaných standardů a při porovnání dvou různých produkčních systémů (ekologický = E vs. konvenční = K) nebyly zaznamenány výrazné rozdíly ve většině ze sledovaných parametrů (vitamin C, formolové číslo, barva, obsah dusičnanů). Statisticky významné rozdíly (p < 0,05) byly stanoveny pouze v případě 2 parametrů u čerstvých rajčat: u refraktometrické sušiny (E: 4,6 °Brix; K: 4,1 °Brix) a titrační kyselosti (E: 3,0 g kyseliny citronové·kg-1; K: 3,5 g kyseliny citronové·kg-1).
Czech name
Zhodnocení kvality rajčat a výrobků z rajčat na českém trhu
Czech description
Cílem studie bylo zprostředkovat spotřebiteli informace o kvalitě rajčat a rajčatových pyré dostupných na českém trhu. U všech 12 testovaných vzorků byly dodrženy požadavky na rajčata a výrobky z nich dle předepsaných standardů a při porovnání dvou různých produkčních systémů (ekologický = E vs. konvenční = K) nebyly zaznamenány výrazné rozdíly ve většině ze sledovaných parametrů (vitamin C, formolové číslo, barva, obsah dusičnanů). Statisticky významné rozdíly (p < 0,05) byly stanoveny pouze v případě 2 parametrů u čerstvých rajčat: u refraktometrické sušiny (E: 4,6 °Brix; K: 4,1 °Brix) a titrační kyselosti (E: 3,0 g kyseliny citronové·kg-1; K: 3,5 g kyseliny citronové·kg-1).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
27. 1. 2021
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
12-16
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—