All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Probiotic preparation for dogs from animal by-products hydrolyzate from poultry processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922815" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922815 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Probiotický přípravek pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže

  • Original language description

    Funkční vzorek probiotického přípravku byl vyroben ze zbytků po druhé fázi strojního oddělení kuřecího masa. Proces výroby je minimalizován na nejnutnější kroky a zároveň s minimálním podílem přidaných látek. Zbytek po strojním oddělení drůbežího masa (ZSOM) je podroben šetrné alkalické hydrolýze, po oddělení pevných částic větších než 1 mm je celý hydrolyzát využit jako základ živného média pro probiotické mikroorganismy Enterococcus faecium. Pevný nerozložený podíl, který je separován po hydrolýze a před fermentací, je vysušen, rozemlet a zpětně přidáván k lyofilizátu nakultivovaných bakterií tak, aby bylo dosaženo požadovaného množství KTJ v 1 gramu finálního výrobku. Tento postup umožňuje jak kompletní využití pevného podílu ZSOM, tak standardizaci produkce probiotického preparátu z hlediska počtu životaschopných mikroorganismů.

  • Czech name

    Probiotický přípravek pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže

  • Czech description

    Funkční vzorek probiotického přípravku byl vyroben ze zbytků po druhé fázi strojního oddělení kuřecího masa. Proces výroby je minimalizován na nejnutnější kroky a zároveň s minimálním podílem přidaných látek. Zbytek po strojním oddělení drůbežího masa (ZSOM) je podroben šetrné alkalické hydrolýze, po oddělení pevných částic větších než 1 mm je celý hydrolyzát využit jako základ živného média pro probiotické mikroorganismy Enterococcus faecium. Pevný nerozložený podíl, který je separován po hydrolýze a před fermentací, je vysušen, rozemlet a zpětně přidáván k lyofilizátu nakultivovaných bakterií tak, aby bylo dosaženo požadovaného množství KTJ v 1 gramu finálního výrobku. Tento postup umožňuje jak kompletní využití pevného podílu ZSOM, tak standardizaci produkce probiotického preparátu z hlediska počtu životaschopných mikroorganismů.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20801 - Environmental biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TN01000048" target="_blank" >TN01000048: Biorefining as circulation technology</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    TN01000048/01 – V010

  • Numerical identification

    TN01000048/01 – V010

  • Technical parameters

    Funkční vzorek Probiotického přípravku pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže představuje sypký prášek s obsahem probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium E1705 (NCIMB 10415) v koncentraci 1,9 x 10exp8 KTJ/g a který je vyrobený dle schématu uvedeného v přiloženém dokumentu. Podstatou technického řešení je minimalizace vstupů a jednotkových operací při současném efektivním, bezodpadovém využití vstupní suroviny, zbytku po strojním oddělení kuřecího masa.

  • Economical parameters

    K výrobě funkčního vzorku je využito odpadní suroviny po druhé strojní separaci drůbežího masa, přičemž tato surovina je zpracována v plném rozsahu a nevzniká tak další odpadní materiál, který by vyžadoval likvidaci. Zároveň byl navržen postup, který umožňuje vynechat jinak běžné kroky, jako jsou sterilace za vysokých teplot či přídavek drahých živin. Pro výrobu finálního preparátu je dále využito separátního zpracování termolabilní složky, která je po lyofilizaci zpětně míchána s pomletým vysušeným zbytkem nerozloženého podílu. Minimalizace vstupních surovin a energeticky náročných kroků výrazně snižuje ekonomické náklady na celý proces a představuje tak vysoce rentabilní technologii valorizace VŽP na produkt s přidanou hodnotou.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

  • Owner name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, RABBIT Trhový Štěpánov, a.s.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page