Probiotic preparation for dogs from animal by-products hydrolyzate from poultry processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922815" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922815 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Probiotický přípravek pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže
Original language description
Funkční vzorek probiotického přípravku byl vyroben ze zbytků po druhé fázi strojního oddělení kuřecího masa. Proces výroby je minimalizován na nejnutnější kroky a zároveň s minimálním podílem přidaných látek. Zbytek po strojním oddělení drůbežího masa (ZSOM) je podroben šetrné alkalické hydrolýze, po oddělení pevných částic větších než 1 mm je celý hydrolyzát využit jako základ živného média pro probiotické mikroorganismy Enterococcus faecium. Pevný nerozložený podíl, který je separován po hydrolýze a před fermentací, je vysušen, rozemlet a zpětně přidáván k lyofilizátu nakultivovaných bakterií tak, aby bylo dosaženo požadovaného množství KTJ v 1 gramu finálního výrobku. Tento postup umožňuje jak kompletní využití pevného podílu ZSOM, tak standardizaci produkce probiotického preparátu z hlediska počtu životaschopných mikroorganismů.
Czech name
Probiotický přípravek pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže
Czech description
Funkční vzorek probiotického přípravku byl vyroben ze zbytků po druhé fázi strojního oddělení kuřecího masa. Proces výroby je minimalizován na nejnutnější kroky a zároveň s minimálním podílem přidaných látek. Zbytek po strojním oddělení drůbežího masa (ZSOM) je podroben šetrné alkalické hydrolýze, po oddělení pevných částic větších než 1 mm je celý hydrolyzát využit jako základ živného média pro probiotické mikroorganismy Enterococcus faecium. Pevný nerozložený podíl, který je separován po hydrolýze a před fermentací, je vysušen, rozemlet a zpětně přidáván k lyofilizátu nakultivovaných bakterií tak, aby bylo dosaženo požadovaného množství KTJ v 1 gramu finálního výrobku. Tento postup umožňuje jak kompletní využití pevného podílu ZSOM, tak standardizaci produkce probiotického preparátu z hlediska počtu životaschopných mikroorganismů.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
20801 - Environmental biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TN01000048" target="_blank" >TN01000048: Biorefining as circulation technology</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TN01000048/01 – V010
Numerical identification
TN01000048/01 – V010
Technical parameters
Funkční vzorek Probiotického přípravku pro psy z hydrolyzátu VŽP ze zpracování drůbeže představuje sypký prášek s obsahem probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium E1705 (NCIMB 10415) v koncentraci 1,9 x 10exp8 KTJ/g a který je vyrobený dle schématu uvedeného v přiloženém dokumentu. Podstatou technického řešení je minimalizace vstupů a jednotkových operací při současném efektivním, bezodpadovém využití vstupní suroviny, zbytku po strojním oddělení kuřecího masa.
Economical parameters
K výrobě funkčního vzorku je využito odpadní suroviny po druhé strojní separaci drůbežího masa, přičemž tato surovina je zpracována v plném rozsahu a nevzniká tak další odpadní materiál, který by vyžadoval likvidaci. Zároveň byl navržen postup, který umožňuje vynechat jinak běžné kroky, jako jsou sterilace za vysokých teplot či přídavek drahých živin. Pro výrobu finálního preparátu je dále využito separátního zpracování termolabilní složky, která je po lyofilizaci zpětně míchána s pomletým vysušeným zbytkem nerozloženého podílu. Minimalizace vstupních surovin a energeticky náročných kroků výrazně snižuje ekonomické náklady na celý proces a představuje tak vysoce rentabilní technologii valorizace VŽP na produkt s přidanou hodnotou.
Application category by cost
—
Owner IČO
—
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, RABBIT Trhový Štěpánov, a.s.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—