Proteomic talk not only about the horizons opened up by the in-sample digestion technique developed in our laboratory
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924883" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924883 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c1_4.pdf" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c1_4.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Proteomické povídání nejen o tom, jaké obzory otevírá technika in-sample digestion vyvinutá v naší laboratoři
Original language description
Jedním ze základních pilířů moderní proteomiky je tzv. peptidové mapování. Založeno je na specifickém enzymovém štěpení proteinů na přesně definované peptidové fragmenty, které mohou být analyzovány pomocí hmotnostně-spektrometrických technik. V roce 2004 kolektiv vědců z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zavedl zcela nový přístup štěpení proteinů bez jejich předchozí izolace. Zejména nerozpustnými porézními materiály může totiž, v proteomice často užívaný enzym, trypsin pohodlně difundovat až k uvězněným proteinům. Specifické enzymové štěpení tak probíhá přímo ve vzorku – „in-sample digestion“ a analyzovány jsou až peptidové fragmenty uvolněné do okolního roztoku. Štěpení proteinů v nerozpustných matricích přístupem „in-sample digestion“ lze využít k analýzám proteinového složení uměleckých děl, archeologických nálezů i dalších pevných biologických materiálů.
Czech name
Proteomické povídání nejen o tom, jaké obzory otevírá technika in-sample digestion vyvinutá v naší laboratoři
Czech description
Jedním ze základních pilířů moderní proteomiky je tzv. peptidové mapování. Založeno je na specifickém enzymovém štěpení proteinů na přesně definované peptidové fragmenty, které mohou být analyzovány pomocí hmotnostně-spektrometrických technik. V roce 2004 kolektiv vědců z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zavedl zcela nový přístup štěpení proteinů bez jejich předchozí izolace. Zejména nerozpustnými porézními materiály může totiž, v proteomice často užívaný enzym, trypsin pohodlně difundovat až k uvězněným proteinům. Specifické enzymové štěpení tak probíhá přímo ve vzorku – „in-sample digestion“ a analyzovány jsou až peptidové fragmenty uvolněné do okolního roztoku. Štěpení proteinů v nerozpustných matricích přístupem „in-sample digestion“ lze využít k analýzám proteinového složení uměleckých děl, archeologických nálezů i dalších pevných biologických materiálů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10609 - Biochemical research methods
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
2570-8910
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
1-2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
5-6
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—