Free and conjugated type A trichothecenes in cereals and risk assessment of dietary exposure
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925478" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925478 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Volné a konjugované trichotheceny typu A v cereáliích a zhodnocení rizika dietární expozice
Original language description
Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub kontaminující různé druhy plodin. Mimo volné mykotoxiny se v potravinách často vyskytují jejich konjugované formy, které však nejsou běžně monitorovány, a kterým je v současnosti věnována zvýšená pozornost kvůli jejich předpokládané biologické dostupnosti a zdravotním rizikům. Tato studie představuje metodu účinné izolace trichothecenů typu A a jejich glykosidů pomocí imuno-afinitní chromatografie (IAC) s následným nepřímým stanovením glykosidů po enzymatické hydrolýze. Analytické stanovení bylo provedeno pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-HRMS/MS). Tato metoda byla validována a aplikována na 52 produktů na bázi ovsa z české tržní sítě, pro které je kontaminace trichotheceny typu A, zejména T-2 toxinem (T-2) a HT-2 toxinem (HT-2), charakteristická. T-2 a HT-2 byl stanoven v 92 % vzorků (suma T-2 a HT-2 se pohybovala v rozmezí <0,4–142 μg/kg). Ve většině vzorků byly také detekovány monoglukosidy T-2/HT-2 a diglukosidy HT-2. Po enzymatické hydrolýze byl obsah HT-2 ve vzorcích nadhodnocen v rozmezí 0–129 %, průměrně o 20 % (pro všech 52 vzorků), což je dvakrát více, než bylo odhadnuto Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2017 pro účely hodnocení zdravotních rizik (10 % pro sumu HT-2 a T-2). Nejvíce kontaminovanou kategorií potravin byly konvenční ovesné vločky. Právě ovesné vločky jsou oblíbenými snídaňovými cereáliemi zejména u žen. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že konzumace produktů na bázi ovsa může významně přispět k dietárnímu příjmu T-2 a HT-2, což může vést k naplnění až překročení akutní referenční dávky (ARfD) či tolerovatelného denního příjmu (TDI), a to u žen až 1,3x více než u mužů.
Czech name
Volné a konjugované trichotheceny typu A v cereáliích a zhodnocení rizika dietární expozice
Czech description
Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub kontaminující různé druhy plodin. Mimo volné mykotoxiny se v potravinách často vyskytují jejich konjugované formy, které však nejsou běžně monitorovány, a kterým je v současnosti věnována zvýšená pozornost kvůli jejich předpokládané biologické dostupnosti a zdravotním rizikům. Tato studie představuje metodu účinné izolace trichothecenů typu A a jejich glykosidů pomocí imuno-afinitní chromatografie (IAC) s následným nepřímým stanovením glykosidů po enzymatické hydrolýze. Analytické stanovení bylo provedeno pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-HRMS/MS). Tato metoda byla validována a aplikována na 52 produktů na bázi ovsa z české tržní sítě, pro které je kontaminace trichotheceny typu A, zejména T-2 toxinem (T-2) a HT-2 toxinem (HT-2), charakteristická. T-2 a HT-2 byl stanoven v 92 % vzorků (suma T-2 a HT-2 se pohybovala v rozmezí <0,4–142 μg/kg). Ve většině vzorků byly také detekovány monoglukosidy T-2/HT-2 a diglukosidy HT-2. Po enzymatické hydrolýze byl obsah HT-2 ve vzorcích nadhodnocen v rozmezí 0–129 %, průměrně o 20 % (pro všech 52 vzorků), což je dvakrát více, než bylo odhadnuto Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2017 pro účely hodnocení zdravotních rizik (10 % pro sumu HT-2 a T-2). Nejvíce kontaminovanou kategorií potravin byly konvenční ovesné vločky. Právě ovesné vločky jsou oblíbenými snídaňovými cereáliemi zejména u žen. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že konzumace produktů na bázi ovsa může významně přispět k dietárnímu příjmu T-2 a HT-2, což může vést k naplnění až překročení akutní referenční dávky (ARfD) či tolerovatelného denního příjmu (TDI), a to u žen až 1,3x více než u mužů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů