All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Free and conjugated type A trichothecenes in cereals and risk assessment of dietary exposure

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925478" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925478 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Volné a konjugované trichotheceny typu A v cereáliích a zhodnocení rizika dietární expozice

  • Original language description

    Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub kontaminující různé druhy plodin. Mimo volné mykotoxiny se v potravinách často vyskytují jejich konjugované formy, které však nejsou běžně monitorovány, a kterým je v současnosti věnována zvýšená pozornost kvůli jejich předpokládané biologické dostupnosti a zdravotním rizikům. Tato studie představuje metodu účinné izolace trichothecenů typu A a jejich glykosidů pomocí imuno-afinitní chromatografie (IAC) s následným nepřímým stanovením glykosidů po enzymatické hydrolýze. Analytické stanovení bylo provedeno pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-HRMS/MS). Tato metoda byla validována a aplikována na 52 produktů na bázi ovsa z české tržní sítě, pro které je kontaminace trichotheceny typu A, zejména T-2 toxinem (T-2) a HT-2 toxinem (HT-2), charakteristická. T-2 a HT-2 byl stanoven v 92 % vzorků (suma T-2 a HT-2 se pohybovala v rozmezí &lt;0,4–142 μg/kg). Ve většině vzorků byly také detekovány monoglukosidy T-2/HT-2 a diglukosidy HT-2. Po enzymatické hydrolýze byl obsah HT-2 ve vzorcích nadhodnocen v rozmezí 0–129 %, průměrně o 20 % (pro všech 52 vzorků), což je dvakrát více, než bylo odhadnuto Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2017 pro účely hodnocení zdravotních rizik (10 % pro sumu HT-2 a T-2). Nejvíce kontaminovanou kategorií potravin byly konvenční ovesné vločky. Právě ovesné vločky jsou oblíbenými snídaňovými cereáliemi zejména u žen. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že konzumace produktů na bázi ovsa může významně přispět k dietárnímu příjmu T-2 a HT-2, což může vést k naplnění až překročení akutní referenční dávky (ARfD) či tolerovatelného denního příjmu (TDI), a to u žen až 1,3x více než u mužů.

  • Czech name

    Volné a konjugované trichotheceny typu A v cereáliích a zhodnocení rizika dietární expozice

  • Czech description

    Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub kontaminující různé druhy plodin. Mimo volné mykotoxiny se v potravinách často vyskytují jejich konjugované formy, které však nejsou běžně monitorovány, a kterým je v současnosti věnována zvýšená pozornost kvůli jejich předpokládané biologické dostupnosti a zdravotním rizikům. Tato studie představuje metodu účinné izolace trichothecenů typu A a jejich glykosidů pomocí imuno-afinitní chromatografie (IAC) s následným nepřímým stanovením glykosidů po enzymatické hydrolýze. Analytické stanovení bylo provedeno pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-HRMS/MS). Tato metoda byla validována a aplikována na 52 produktů na bázi ovsa z české tržní sítě, pro které je kontaminace trichotheceny typu A, zejména T-2 toxinem (T-2) a HT-2 toxinem (HT-2), charakteristická. T-2 a HT-2 byl stanoven v 92 % vzorků (suma T-2 a HT-2 se pohybovala v rozmezí &lt;0,4–142 μg/kg). Ve většině vzorků byly také detekovány monoglukosidy T-2/HT-2 a diglukosidy HT-2. Po enzymatické hydrolýze byl obsah HT-2 ve vzorcích nadhodnocen v rozmezí 0–129 %, průměrně o 20 % (pro všech 52 vzorků), což je dvakrát více, než bylo odhadnuto Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2017 pro účely hodnocení zdravotních rizik (10 % pro sumu HT-2 a T-2). Nejvíce kontaminovanou kategorií potravin byly konvenční ovesné vločky. Právě ovesné vločky jsou oblíbenými snídaňovými cereáliemi zejména u žen. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že konzumace produktů na bázi ovsa může významně přispět k dietárnímu příjmu T-2 a HT-2, což může vést k naplnění až překročení akutní referenční dávky (ARfD) či tolerovatelného denního příjmu (TDI), a to u žen až 1,3x více než u mužů.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů