Substitution of sucrose by sugar alcohols in bakery production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927466" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927466 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Náhrada sacharózy cukernými alkoholy v pekařské výrobě
Original language description
Rostoucí prevalence obezity a souvisejících zdravotních komplikací vede k potřebě vývoje, výroby a konzumace potravin se sníženým podílem zdravotně zatěžujících látek, jako jsou cukr, sůl a tuky. V daném příspěvku se zaměříme na náhradu sacharózy (řepný nebo třtinový cukr) ve vybraném druhu oblíbeného jemného pečiva, muffinů. Jedním z řešení vývoje pečiva s nižší energetickou hodnotou je použití kombinace polyolů, nízkoenergetických sladidel, jako částečné nebo úplné náhrady cukru v receptuře pečiva. Předkládaný článek bude zaměřen na sledování vlivu náhrady cukru polyoly v pekařských výrobcích s ohledem na jejich vyváženou nutriční hodnotu, kvalitu a organoleptické vlastnosti.
Czech name
Náhrada sacharózy cukernými alkoholy v pekařské výrobě
Czech description
Rostoucí prevalence obezity a souvisejících zdravotních komplikací vede k potřebě vývoje, výroby a konzumace potravin se sníženým podílem zdravotně zatěžujících látek, jako jsou cukr, sůl a tuky. V daném příspěvku se zaměříme na náhradu sacharózy (řepný nebo třtinový cukr) ve vybraném druhu oblíbeného jemného pečiva, muffinů. Jedním z řešení vývoje pečiva s nižší energetickou hodnotou je použití kombinace polyolů, nízkoenergetických sladidel, jako částečné nebo úplné náhrady cukru v receptuře pečiva. Předkládaný článek bude zaměřen na sledování vlivu náhrady cukru polyoly v pekařských výrobcích s ohledem na jejich vyváženou nutriční hodnotu, kvalitu a organoleptické vlastnosti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2023
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
11-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—