All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Posibilities of Beet Fiber, Pectin and Cellulose from Pulp

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928038" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928038 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2023/PDF/268-273.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2023/PDF/268-273.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti využití řepné vlákniny, pektinu a celulosy z vyslazených řízků

  • Original language description

    Polysacharidy z cukrovky mají řadu bioaktivních účinků podporujících lidské zdraví. Pektiny extrahované z vyslazených řízků extruzí a modifikované účinkem tepla a úpravou hodnoty pH vykazují aktivitu směrem k některým rakovinným buňkám. Významný je rovněž kombinovaný účinek mléčných bílkovin (beta-LG) a řepného pektinu v nových potravinových doplňcích, vyznačujících se zlepšenou emulzifikací, nutriční hodnotou, texturou i stabilitou potravin. Aplikace nových bioproduktů zahrnují též bioplasty a filmy vycházející z řepného pektinu a biodegradabilního polymeru polymléčné kyseliny. Výsledky teoretického a aplikovaného výzkumu v oblasti využití pektinu z vyslazených řepných řízků, vyplývající především z přehledu prací a projektů amerického USDA-ARS a amerických univerzit, by mohly být vodítkem i pro naše výzkumné instituce a cukrovarnické společnosti, jak v současné ekonomicky složité době využít potenciál vyslazených řepných řízků, samozřejmě ve spolupráci s farmaceutickým průmyslem nebo se zpracovateli plastických hmot.O2) to methanol, which in further stages of enzyme reactions is transformed first into three-carbon and then into six-carbon sugar units, which, after further treatment, subsequently polymerize into starch .

  • Czech name

    Možnosti využití řepné vlákniny, pektinu a celulosy z vyslazených řízků

  • Czech description

    Polysacharidy z cukrovky mají řadu bioaktivních účinků podporujících lidské zdraví. Pektiny extrahované z vyslazených řízků extruzí a modifikované účinkem tepla a úpravou hodnoty pH vykazují aktivitu směrem k některým rakovinným buňkám. Významný je rovněž kombinovaný účinek mléčných bílkovin (beta-LG) a řepného pektinu v nových potravinových doplňcích, vyznačujících se zlepšenou emulzifikací, nutriční hodnotou, texturou i stabilitou potravin. Aplikace nových bioproduktů zahrnují též bioplasty a filmy vycházející z řepného pektinu a biodegradabilního polymeru polymléčné kyseliny. Výsledky teoretického a aplikovaného výzkumu v oblasti využití pektinu z vyslazených řepných řízků, vyplývající především z přehledu prací a projektů amerického USDA-ARS a amerických univerzit, by mohly být vodítkem i pro naše výzkumné instituce a cukrovarnické společnosti, jak v současné ekonomicky složité době využít potenciál vyslazených řepných řízků, samozřejmě ve spolupráci s farmaceutickým průmyslem nebo se zpracovateli plastických hmot.O2) to methanol, which in further stages of enzyme reactions is transformed first into three-carbon and then into six-carbon sugar units, which, after further treatment, subsequently polymerize into starch .

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Volume of the periodical

    139

  • Issue of the periodical within the volume

    7-8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    268-273

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database