All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lactiplantibacillus plantarum with probiotic potential for fermented dairy and non-dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928298" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928298 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lactiplantibacillus plantarum s probiotickým potenciálem pro fermentované mléčné i nemléčné výrobky

  • Original language description

    V práci byla testována schopnost růstu kmenů Lactiplantibacillus plantarum a jogurtové kultury v mléce a v sójovém nápoji samostatně a při společné kokultivaci. Kmeny L. plantarum vykazovaly lepší růst v sójovém nápoji než v mléce. V sójovém nápoji byl zaznamenán menší nárůst Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, růst Streptococcus thermophilus nebyl použitým médiem ovlivněn. Při společné kultivaci však docházelo v sójovém nápoji k nižšímu nárůstu S. thermophilus, růst L. delbrueckii subsp. bulgaricus byl zastaven. Nicméně i po 28 dnech skladování obsahovaly výrobky požadovanou koncentraci mikroorganismů jogurtové kultury (více než 107 KTJ/g) a vysokou koncentraci buněk L. plantarum (více než 107 KTJ/g v jogurtu a více než 108 KTJ/g v sójovém fermentovaném výrobku). Agarovou difuzní metodou byla zjištěna kmenově specifická možnost inhibice mikroorganismů jogurtové kultury kmeny L. plantarum.

  • Czech name

    Lactiplantibacillus plantarum s probiotickým potenciálem pro fermentované mléčné i nemléčné výrobky

  • Czech description

    V práci byla testována schopnost růstu kmenů Lactiplantibacillus plantarum a jogurtové kultury v mléce a v sójovém nápoji samostatně a při společné kokultivaci. Kmeny L. plantarum vykazovaly lepší růst v sójovém nápoji než v mléce. V sójovém nápoji byl zaznamenán menší nárůst Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, růst Streptococcus thermophilus nebyl použitým médiem ovlivněn. Při společné kultivaci však docházelo v sójovém nápoji k nižšímu nárůstu S. thermophilus, růst L. delbrueckii subsp. bulgaricus byl zastaven. Nicméně i po 28 dnech skladování obsahovaly výrobky požadovanou koncentraci mikroorganismů jogurtové kultury (více než 107 KTJ/g) a vysokou koncentraci buněk L. plantarum (více než 107 KTJ/g v jogurtu a více než 108 KTJ/g v sójovém fermentovaném výrobku). Agarovou difuzní metodou byla zjištěna kmenově specifická možnost inhibice mikroorganismů jogurtové kultury kmeny L. plantarum.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    78

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    22-27

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database