Lactiplantibacillus plantarum with probiotic potential for fermented dairy and non-dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928298" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928298 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lactiplantibacillus plantarum s probiotickým potenciálem pro fermentované mléčné i nemléčné výrobky
Original language description
V práci byla testována schopnost růstu kmenů Lactiplantibacillus plantarum a jogurtové kultury v mléce a v sójovém nápoji samostatně a při společné kokultivaci. Kmeny L. plantarum vykazovaly lepší růst v sójovém nápoji než v mléce. V sójovém nápoji byl zaznamenán menší nárůst Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, růst Streptococcus thermophilus nebyl použitým médiem ovlivněn. Při společné kultivaci však docházelo v sójovém nápoji k nižšímu nárůstu S. thermophilus, růst L. delbrueckii subsp. bulgaricus byl zastaven. Nicméně i po 28 dnech skladování obsahovaly výrobky požadovanou koncentraci mikroorganismů jogurtové kultury (více než 107 KTJ/g) a vysokou koncentraci buněk L. plantarum (více než 107 KTJ/g v jogurtu a více než 108 KTJ/g v sójovém fermentovaném výrobku). Agarovou difuzní metodou byla zjištěna kmenově specifická možnost inhibice mikroorganismů jogurtové kultury kmeny L. plantarum.
Czech name
Lactiplantibacillus plantarum s probiotickým potenciálem pro fermentované mléčné i nemléčné výrobky
Czech description
V práci byla testována schopnost růstu kmenů Lactiplantibacillus plantarum a jogurtové kultury v mléce a v sójovém nápoji samostatně a při společné kokultivaci. Kmeny L. plantarum vykazovaly lepší růst v sójovém nápoji než v mléce. V sójovém nápoji byl zaznamenán menší nárůst Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, růst Streptococcus thermophilus nebyl použitým médiem ovlivněn. Při společné kultivaci však docházelo v sójovém nápoji k nižšímu nárůstu S. thermophilus, růst L. delbrueckii subsp. bulgaricus byl zastaven. Nicméně i po 28 dnech skladování obsahovaly výrobky požadovanou koncentraci mikroorganismů jogurtové kultury (více než 107 KTJ/g) a vysokou koncentraci buněk L. plantarum (více než 107 KTJ/g v jogurtu a více než 108 KTJ/g v sójovém fermentovaném výrobku). Agarovou difuzní metodou byla zjištěna kmenově specifická možnost inhibice mikroorganismů jogurtové kultury kmeny L. plantarum.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
78
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
22-27
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—