Poster: Influence of mycotoxin zearalenon on growth of bacteria genus Streptococcus and Lactobacillus.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F05%3A8P006394" target="_blank" >RIV/49608851:_____/05:8P006394 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/05:#0000136
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Poster: Influence of mycotoxin zearalenon on growth of bacteria genus Streptococcus and Lactobacillus.
Original language description
The influnce of the zearalenon on the growth of yoghurt culture YC?180?YO?Flex which contains the strains Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. was observed. The different concentrations of zearalenone were prepared: 10 ?g /l, 100 ?g/l, 250 ?g/l, 500 ?g/l and 1000 ?g/l and yoghurt sample were fermented at temperature 45°C for 5 hours. Final products werer analysed and samples cultivated on: Streptococcus Thermophilus Isolation Agar (HiMedia) at 36°C/24hours and Lactobacillus Bulgaricus Agar Base (HiMedia) at 36°C/48-72hours under anaerobic conditions. At growth curve comparisons of control sample (sample without zearalenone) with experimental the negative effect on yoghurt culture growth was investigatedalready at lowest zearalenone concentration.
Czech name
Poster: Vliv mykotoxinu zearalenonu na růst bakterií rodu Streptococcus a Lactobacillus.
Czech description
Byl sledován vliv koncentrace mykotoxinu zearalenon na růst jogurtové kultury YC-180-YO-Flex, která obsahuje Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Byla připravena různá koncentrace zearalenonu: 10 ?g /l, 100 ?g/l, 250 ?g/l, 500 ?g/l a 1000 ?g/l a vzorky jogurtu byly fermentovány při teplotě 45°C po dobu 5 hodin. Finální výrobky byly analyzovány a vzorky kultivovány na: Streptococcus Thermophilus Isolation Agar (HiMedia) při 36°C/24hod a Lactobacillus Bulgaricus Agar Base (HiMedia) při 36°C/48-72hod za anaerobních podmínek. Při srovnání růstové křivky kontrolního vzorky (vzorek bez zearalenonu) byl zjištěn negativní vliv na růst jogurtové kultury již u nejnižší zearalenonové koncentrace.
Classification
Type
A - Audiovisual production
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
—
Place of publication
—
Publisher/client name
—
Version
—
Carrier ID
—