All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Postbiotics or probiotics?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928491" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928491 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    POSTBIOTIKA NEBO PROBIOTIKA?

  • Original language description

    Krome známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literature cím dál casteji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou pripadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen duraz na prítomnost životaschopných mikroorganismu, ale presto je ocekáván výrazný pozitivní úcinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, postbiotika jsou jejich metabolické produkty, napr. kyselina mlécná a máselná, které samy o sobe vykazují mohutné fyziologické úcinky a potenciál pozitivne ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, napr. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.

  • Czech name

    POSTBIOTIKA NEBO PROBIOTIKA?

  • Czech description

    Krome známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literature cím dál casteji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou pripadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen duraz na prítomnost životaschopných mikroorganismu, ale presto je ocekáván výrazný pozitivní úcinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, postbiotika jsou jejich metabolické produkty, napr. kyselina mlécná a máselná, které samy o sobe vykazují mohutné fyziologické úcinky a potenciál pozitivne ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, napr. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Bioprospect

  • ISSN

    1210-1737

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    22-24

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database