Evaluation of the baking quality of wheat-rye flours using the Farinograf apparatus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43929806" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43929806 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení pekařské kvality pšenično-žitných mouk pomocí přístroje Farinograf
Original language description
Pšeničné mouky hladká světlá a žitná chlebová, resp. celozrnná, byly hodnoceny ve smyslu základního chemického složení. Z pšeničné a žitné mouky bylo připraveno 2 x 9 směsí a společně s trojicí základních mouk byly testovány na reometru Farinograf-TS. V závislosti na vzájemném poměru především pšeničného lepku a žitné vlákniny byly nejvíce ovlivněny parametry absorpce vody, doba zpracování těsta a stupeň změknutí těsta. Vícerozměrné shlukování ukázalo kvalitativní podobnost vzorků obsahujících až 40 % žitné mouky s neobohacenou kontrolní pšeničnou hladkou moukou.
Czech name
Hodnocení pekařské kvality pšenično-žitných mouk pomocí přístroje Farinograf
Czech description
Pšeničné mouky hladká světlá a žitná chlebová, resp. celozrnná, byly hodnoceny ve smyslu základního chemického složení. Z pšeničné a žitné mouky bylo připraveno 2 x 9 směsí a společně s trojicí základních mouk byly testovány na reometru Farinograf-TS. V závislosti na vzájemném poměru především pšeničného lepku a žitné vlákniny byly nejvíce ovlivněny parametry absorpce vody, doba zpracování těsta a stupeň změknutí těsta. Vícerozměrné shlukování ukázalo kvalitativní podobnost vzorků obsahujících až 40 % žitné mouky s neobohacenou kontrolní pšeničnou hladkou moukou.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2024
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
14-18
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—