Probiotic preparation formulated on the basis of agri-food by-products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930531" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930531 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Probiotický přípravek formulovaný na bázi vedlejších zemědělsko-potravinářských surovin
Original language description
Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum. Vybrané kmeny tohoto druhu vykazují prospěšné probiotické vlastnosti jak pro lidi, tak hospodářská zvířata a funkční vzorek by mohl spadat i do kategorie zootechnických doplňkových látek. Povolenou Novou potravinou je dle Prováděcího nařízení Komise (EU) 2017/24701 Clostridium butyricum CBM 588. Tato bakterie byla dále shledána jako bezpečná a prospěšná například pro kuřata, selata a krůty.Funkční vzorek představuje biologický materiál vhodného složení, který byl vyroben novým postupem z vedlejších surovin potravinářské výroby, konkrétně mláta, postupem šetrné hydrolýzy a následné fermentace a s využitím látek povolených v potravinářských výrobcích. Clostridium butyricum je ve funkčním vzorku přítomno ve formě bakteriálních endospor (4 x 10exp7) což umožňuje přežít podmínky trávicího traktu, efektivně působit ve střevě a zároveň ovlivnit stabilitu výrobku. Doprovodnými látkami jsou nerozložené zbytky mláta, které bylo využito jako substrát pro výživu probiotických bakterií. Funkční vzorek má podobu jemného prášku s drobnými zbytky mláta vláknité povahy, je hnědé barvy s charakteristickou vůní majoritního produktu fermentace, kyseliny máselné.
Czech name
Probiotický přípravek formulovaný na bázi vedlejších zemědělsko-potravinářských surovin
Czech description
Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum. Vybrané kmeny tohoto druhu vykazují prospěšné probiotické vlastnosti jak pro lidi, tak hospodářská zvířata a funkční vzorek by mohl spadat i do kategorie zootechnických doplňkových látek. Povolenou Novou potravinou je dle Prováděcího nařízení Komise (EU) 2017/24701 Clostridium butyricum CBM 588. Tato bakterie byla dále shledána jako bezpečná a prospěšná například pro kuřata, selata a krůty.Funkční vzorek představuje biologický materiál vhodného složení, který byl vyroben novým postupem z vedlejších surovin potravinářské výroby, konkrétně mláta, postupem šetrné hydrolýzy a následné fermentace a s využitím látek povolených v potravinářských výrobcích. Clostridium butyricum je ve funkčním vzorku přítomno ve formě bakteriálních endospor (4 x 10exp7) což umožňuje přežít podmínky trávicího traktu, efektivně působit ve střevě a zároveň ovlivnit stabilitu výrobku. Doprovodnými látkami jsou nerozložené zbytky mláta, které bylo využito jako substrát pro výživu probiotických bakterií. Funkční vzorek má podobu jemného prášku s drobnými zbytky mláta vláknité povahy, je hnědé barvy s charakteristickou vůní majoritního produktu fermentace, kyseliny máselné.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
20801 - Environmental biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TN02000044" target="_blank" >TN02000044: Biorefining and circular economy for sustainability</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TN02000044/4-V3
Numerical identification
TN02000044/4-V3
Technical parameters
Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum připravený novým způsobem. Nastavené podmínky výroby umožnily přípravu biologického vzorku s obsahem 4 x 10exp7/g životaschopných bakteriálních spor Clostridium butyricum s výtěžkem 56 % produktu na původní navážku sušeného mláta.
Economical parameters
Probiotický přípravek je vyroben z odpadního pivovarského mláta, které i) není dále mechanicky upravováno, ii) po zvoleném způsobu hydrolýzy a inokulačního poměru obsahuje tolerované množství inhibitorů a umožňuje tak proliferaci bakterie bez aditivních kroků detoxifikace hydrolyzátu, iii) po zvoleném postupu hydrolýzy poskytuje veškeré potřebné živiny pro růst probiotické bakterie bez nutnosti přídavku dalších složek; iv) nehydrolyzované zbytky zůstávají součástí probiotického preparátu a není potřeba přidávat další plnidla, surovina je spotřebována beze zbytku.
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, EcoFuel Laboratories s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—