All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Probiotic preparation formulated on the basis of agri-food by-products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930531" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930531 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Probiotický přípravek formulovaný na bázi vedlejších zemědělsko-potravinářských surovin

  • Original language description

    Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum. Vybrané kmeny tohoto druhu vykazují prospěšné probiotické vlastnosti jak pro lidi, tak hospodářská zvířata a funkční vzorek by mohl spadat i do kategorie zootechnických doplňkových látek. Povolenou Novou potravinou je dle Prováděcího nařízení Komise (EU) 2017/24701 Clostridium butyricum CBM 588. Tato bakterie byla dále shledána jako bezpečná a prospěšná například pro kuřata, selata a krůty.Funkční vzorek představuje biologický materiál vhodného složení, který byl vyroben novým postupem z vedlejších surovin potravinářské výroby, konkrétně mláta, postupem šetrné hydrolýzy a následné fermentace a s využitím látek povolených v potravinářských výrobcích. Clostridium butyricum je ve funkčním vzorku přítomno ve formě bakteriálních endospor (4 x 10exp7) což umožňuje přežít podmínky trávicího traktu, efektivně působit ve střevě a zároveň ovlivnit stabilitu výrobku. Doprovodnými látkami jsou nerozložené zbytky mláta, které bylo využito jako substrát pro výživu probiotických bakterií. Funkční vzorek má podobu jemného prášku s drobnými zbytky mláta vláknité povahy, je hnědé barvy s charakteristickou vůní majoritního produktu fermentace, kyseliny máselné.

  • Czech name

    Probiotický přípravek formulovaný na bázi vedlejších zemědělsko-potravinářských surovin

  • Czech description

    Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum. Vybrané kmeny tohoto druhu vykazují prospěšné probiotické vlastnosti jak pro lidi, tak hospodářská zvířata a funkční vzorek by mohl spadat i do kategorie zootechnických doplňkových látek. Povolenou Novou potravinou je dle Prováděcího nařízení Komise (EU) 2017/24701 Clostridium butyricum CBM 588. Tato bakterie byla dále shledána jako bezpečná a prospěšná například pro kuřata, selata a krůty.Funkční vzorek představuje biologický materiál vhodného složení, který byl vyroben novým postupem z vedlejších surovin potravinářské výroby, konkrétně mláta, postupem šetrné hydrolýzy a následné fermentace a s využitím látek povolených v potravinářských výrobcích. Clostridium butyricum je ve funkčním vzorku přítomno ve formě bakteriálních endospor (4 x 10exp7) což umožňuje přežít podmínky trávicího traktu, efektivně působit ve střevě a zároveň ovlivnit stabilitu výrobku. Doprovodnými látkami jsou nerozložené zbytky mláta, které bylo využito jako substrát pro výživu probiotických bakterií. Funkční vzorek má podobu jemného prášku s drobnými zbytky mláta vláknité povahy, je hnědé barvy s charakteristickou vůní majoritního produktu fermentace, kyseliny máselné.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20801 - Environmental biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TN02000044" target="_blank" >TN02000044: Biorefining and circular economy for sustainability</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    TN02000044/4-V3

  • Numerical identification

    TN02000044/4-V3

  • Technical parameters

    Funkční vzorek představuje probiotický přípravek vyrobený z vedlejších produktů pivovarské výroby obsahující spory probiotické bakterie Clostridium butyricum připravený novým způsobem. Nastavené podmínky výroby umožnily přípravu biologického vzorku s obsahem 4 x 10exp7/g životaschopných bakteriálních spor Clostridium butyricum s výtěžkem 56 % produktu na původní navážku sušeného mláta.

  • Economical parameters

    Probiotický přípravek je vyroben z odpadního pivovarského mláta, které i) není dále mechanicky upravováno, ii) po zvoleném způsobu hydrolýzy a inokulačního poměru obsahuje tolerované množství inhibitorů a umožňuje tak proliferaci bakterie bez aditivních kroků detoxifikace hydrolyzátu, iii) po zvoleném postupu hydrolýzy poskytuje veškeré potřebné živiny pro růst probiotické bakterie bez nutnosti přídavku dalších složek; iv) nehydrolyzované zbytky zůstávají součástí probiotického preparátu a není potřeba přidávat další plnidla, surovina je spotřebována beze zbytku.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    60461373

  • Owner name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, EcoFuel Laboratories s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page