Probiotics from the view of general practicioner - bacteria species used as a probiotics, their effect, safety and dosage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F11%3A43870561" target="_blank" >RIV/62157124:16370/11:43870561 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Probiotika z pohledu praktického lékaře - kmeny bakterií používané jako probiotika, jejich účinek, bezpečnost a dávkování
Original language description
Autoři tohoto článku se zabývají problematikou probiotik, a to jednotlivým kmenům bakterií, které jsou používané jako probiotika a dále jejich použitím v klinické praxi. Kmeny bakterií používané jako probiotika se rozdělují do 2 základních skupin. Jednáse o bakterie mléčného kvašení, kam zařazujeme bakterie ze tří rodů: Bifidobacterium, Lactobacillus a Lactococcus. Do druhé skupiny patří probiotické organismy, které představují nepatogenní izoláty, např. Escherichia coli, Clostridium butyricum nebo kvasinku Saccharomyces boulardii. Mechanismus probiotického účinku spočívá buď v produkci substancí, které mohou inhibičně působit na bakterie, nebo ve schopnosti adherovat na střevní epitel a kompetitivní inhibicí blokovat adhezní místa pro potenciálně patogenní bakterie. Další z mechanizmů účinku, které se můžou uplatnit, je možnost využití živin probiotickými bakteriemi, které by jinak byly spotřebovány patogenními mikroorganismy. Probiotické bakterie se podílí i na tvorbě vitamínů a maj
Czech name
Probiotika z pohledu praktického lékaře - kmeny bakterií používané jako probiotika, jejich účinek, bezpečnost a dávkování
Czech description
Autoři tohoto článku se zabývají problematikou probiotik, a to jednotlivým kmenům bakterií, které jsou používané jako probiotika a dále jejich použitím v klinické praxi. Kmeny bakterií používané jako probiotika se rozdělují do 2 základních skupin. Jednáse o bakterie mléčného kvašení, kam zařazujeme bakterie ze tří rodů: Bifidobacterium, Lactobacillus a Lactococcus. Do druhé skupiny patří probiotické organismy, které představují nepatogenní izoláty, např. Escherichia coli, Clostridium butyricum nebo kvasinku Saccharomyces boulardii. Mechanismus probiotického účinku spočívá buď v produkci substancí, které mohou inhibičně působit na bakterie, nebo ve schopnosti adherovat na střevní epitel a kompetitivní inhibicí blokovat adhezní místa pro potenciálně patogenní bakterie. Další z mechanizmů účinku, které se můžou uplatnit, je možnost využití živin probiotickými bakteriemi, které by jinak byly spotřebovány patogenními mikroorganismy. Probiotické bakterie se podílí i na tvorbě vitamínů a maj
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FR - Pharmacology and apothecary chemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Praktický lékař
ISSN
0032-6739
e-ISSN
—
Volume of the periodical
91
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
586-589
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—