Effects of processing methods on the qualitative parameters of rapeseed oil from line varieties of rapeseed crop
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930959" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930959 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43930960
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zpracování na kvalitativní parametry řepkových olejů z liniových odrůd řepky olejky
Original language description
Ozimé druhy řepky olejky jsou v České republice nejvíce pěstovanou olejninou. Cílem tohoto příspěvku bylo porovnání kvalitativních parametrů (profil mastných kyselin, obsah fosfolipidů, karotenoidů a chlorofylů, měřeno jako feofytiny) pro 8 vybraných liniových odrůd semen řepky olejky a tří způsobů jejich zpracování (lisování za studena, lisování za tepla a extrahování). Vzorky olejů z jednotlivých liniových odrůd se mezi sebou lišily v procentuálním zastoupení mastných kyselin, což odpovídalo jejich charakteristice dle obsahu kyseliny olejové. U obsahu karotenoidů, chlorofylů (feofytinových barviv) a fosfolipidů byl významný rozdíl při způsobu získávání oleje (lisováním či extrakcí), vliv odrůdy nebyl statisticky významný.
Czech name
Vliv zpracování na kvalitativní parametry řepkových olejů z liniových odrůd řepky olejky
Czech description
Ozimé druhy řepky olejky jsou v České republice nejvíce pěstovanou olejninou. Cílem tohoto příspěvku bylo porovnání kvalitativních parametrů (profil mastných kyselin, obsah fosfolipidů, karotenoidů a chlorofylů, měřeno jako feofytiny) pro 8 vybraných liniových odrůd semen řepky olejky a tří způsobů jejich zpracování (lisování za studena, lisování za tepla a extrahování). Vzorky olejů z jednotlivých liniových odrůd se mezi sebou lišily v procentuálním zastoupení mastných kyselin, což odpovídalo jejich charakteristice dle obsahu kyseliny olejové. U obsahu karotenoidů, chlorofylů (feofytinových barviv) a fosfolipidů byl významný rozdíl při způsobu získávání oleje (lisováním či extrakcí), vliv odrůdy nebyl statisticky významný.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: New sustainable processing technologies for use of domestic oilseed crops</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů