All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F03%3A00008522" target="_blank" >RIV/60461373:22340/03:00008522 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/67985904:_____/03:21033077 RIV/60461373:22330/03:00008522

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin

  • Original language description

    Deriváty vysokomethylovaného (HM -highly methylated) citrusového pektinu (DM = 73 %) byly připraveny pomoci heterogenní amino-de-alkoxylace (aminolýzy) s pěti vybranými alkylaminy. Reakce probíhala v prostředí N,N-dimethylformamidu při 8 °C (n-butylamin), 25 °C (n-hexylamin) a 45 °C (n-oktylamin, n-dodecylamin a n-oktadecylamin Všechny deriváty byly převedené do kyselé formy promytím kyselím 50% etanolem. Vzorky byly analyzovány pomocí elementární organické analýzy, difúzně reflexní FT-IR spektroskopiea 13C CP/MAS NMR. FT-IR a NMR spektra prokázala přítomnost alkylamidových skupin v derivátech. Stupeň amidace N-alkylpektinamidů (DA), molární (Yn) a hmotnostní (Ym) výtěžky reakce byly spočítané na základě výsledků elementární analýzy. Hodnoty DA derivátů byly v rozmezí 39-55 %, což odpovídá Ym 54-75 %.

  • Czech name

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    21

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    162-166

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database