Fuzzy Clustering of Bioprocess Data - Baker's Yeast Cultivation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F04%3A00011190" target="_blank" >RIV/60461373:22340/04:00011190 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Fuzzy Clustering of Bioprocess Data - Baker's Yeast Cultivation
Original language description
This paper presents an application of fuzzy C-means clustering of bioprocess data. The goal of clustering attempts was to classify physiological state of microorganisms reflected in characteristic extra-cellular measured data. The methodology is demonstrated and verified on data gathered during experimental cultivations of the yeast strain Saccharomyces cerevisiae. Clustering results are compared to other clustering methods and data classification made by skilled domain expert. Cluster validity measuresare discussed as well and two novel cluster validity measures were developed to address the problem of optimal number of clusters determination.
Czech name
Fuzzy shlukování bioprocesních dat - kultivace pekařského droždí
Czech description
Tématem příspěvku je aplikace metody fuzzy C-means shlukování na biotechnologických datech. Cílem práce bylo navrhnout s využitím shlukování klasifikační metodologii fyziologického stavu mikroorganismů z procesních dat měřených mimobuněčně. Navržená metodologie je předvedena a ověřena na datech získaných během experimentálních kultivací pekařského droždí. Dosažené výsledky jsou srovnávány s výsledky získanými aplikací jiných metod na bázi shlukování a s výsledky pocházejícími od hodnotícího člověka - experta. Na závěr jsou v diskuzi analyzována měřítka pro hodnocení platnosti shluků, a v této souvislosti jsou v rámci příspěvku i dvě inovativní měřítka pro určení optimálního počtu shluků navržena.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JD - Use of computers, robotics and its application
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proc. of the 6th International Scientific-Technical Conference Process Control 2004
ISBN
80-7194-662-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Kouty nad Desnou
Event date
Jun 9, 2004
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—