Evaluation of mould growth by image analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F05%3A00014665" target="_blank" >RIV/60461373:22340/05:00014665 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení nárůstu plísní obrazovou analýzou
Original language description
V rámci projektu bylo sledováno šest vzorků trvanlivého salámu povrchově ošetřených pomocí tří různých aditiv a kontaminovaných plísněmi Penicillium cammemberti. U vzorků byla po dobu 25 dní opakovaně zjišťována plocha plísní na povrchu pomocí dvou metodobrazové analýzy. První metoda byla založena na snímání 4 fotografií povrchu salámu pomocí digitálního fotoaparátu a získané obrazy byly analyzovány pomocí programu pro obrazovou analýzu LUCIA 3.52b (Laboratory Imaging ČR). Tato metoda se osvědčila projednorázové analýzy, neboť nevyžaduje programování, opakované měření je ovšem zdlouhavé. Druhá metoda využívala sejmutí celého povrchu salámu pomocí videokamery, rozstříhání záznamu na jednotlivé snímky a jejich vyhodnocení pomocí virtuálního měřicího přístroje, který byl naprogramován v prostředí LabVIEW ve spolupráci s programem IMAQ Vision Builder (National Instruments). Tento program je schopen automaticky vyhodnotit plochu plísní na všech snímcích salámů. Naměřená data zobrazí do gr
Czech name
Hodnocení nárůstu plísní obrazovou analýzou
Czech description
V rámci projektu bylo sledováno šest vzorků trvanlivého salámu povrchově ošetřených pomocí tří různých aditiv a kontaminovaných plísněmi Penicillium cammemberti. U vzorků byla po dobu 25 dní opakovaně zjišťována plocha plísní na povrchu pomocí dvou metodobrazové analýzy. První metoda byla založena na snímání 4 fotografií povrchu salámu pomocí digitálního fotoaparátu a získané obrazy byly analyzovány pomocí programu pro obrazovou analýzu LUCIA 3.52b (Laboratory Imaging ČR). Tato metoda se osvědčila projednorázové analýzy, neboť nevyžaduje programování, opakované měření je ovšem zdlouhavé. Druhá metoda využívala sejmutí celého povrchu salámu pomocí videokamery, rozstříhání záznamu na jednotlivé snímky a jejich vyhodnocení pomocí virtuálního měřicího přístroje, který byl naprogramován v prostředí LabVIEW ve spolupráci s programem IMAQ Vision Builder (National Instruments). Tento program je schopen automaticky vyhodnotit plochu plísní na všech snímcích salámů. Naměřená data zobrazí do gr
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JB - Sensors, detecting elements, measurement and regulation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
358-361
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský
Place of publication
Bratislava
Event location
Skalský Dvůr , ČR
Event date
May 23, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—