All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation of alginate microparticles for enzyme encapsulation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43918556" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43918556 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příprava alginátových mikročástic pro zapouzdření enzymu

  • Original language description

    Tato práce se zabývala vývojem a optimalizaci procesu přípravy polymerních nosičů pro zapouzdření enzymu. Zapouzdřením, nebo enkapsulací, se rozumí imobilizace dané aktivní látky, což v průmyslové praxi přináší možnost opakovaného použití enzymu, významné snížení nákladů, jednoduchost separace enzymu od produktů reakce, vyšší odolnost enzymu vůči změnám okolí a prodloužení enzymatické aktivity. Enzym alliináza (EC 4.4.1.4) byl extrahován z česneku (Allium sativum) a použit jako imobilizovaná látka. Svým příznivým účinkům česnek vděčí diallyldisulfomonooxidu alicinu, který se přímo v buňce česneku nevyskytuje, ale vytváří se enzymatickou reakcí allinázy a aminokyseliny alliinu. Mechanismus dané reakce je významný proto, že výsledný produkt je reaktivní a nestabilní, a neposkytuje dostatek času pro vyvinutí rezistenci u bakterií. Řízením dané enzymatické reakce pomocí procesu zapouzdření enzymu v polymerních mikročásticích a následným přidáním aminokyseliny alliinu se umožní vytvoření alicinu na požádaní a zároveň využití jeho antibakteriálních účinků v přesně zvolené lokalitě a v přesně zvolený čas. Vývoj polymerního nosiče pro enkapsulaci alliinázy vede k využití antibakteriálních účinků česneku pro potřeby lidstva, zejména k přípravě nových antibiotik. Mikročástice pro zapouzdření enzymu se připravovaly pomoci komerčního přístroje Encapsulator BÜCHI B-395 Pro. Optimalizace procesu přípravy zmíněných mikročástic byla nezbytná vzhledem k tomu, že imobilizace enzymu v polymerním nosiči by měla dovolit snadný transport substrátu a produktu reakce. V příspěvku bude prezentován vliv vstupních parametrů (vlastnosti polymeru a volba procesních parametrů přístroje) na charakter výsledného produktu. Zkoumána byla zejména morfologie produkovaných částic, aktivita zapouzdřeného enzymu, účinnost enkapsulace a antibakteriální účinky výsledného produktu.

  • Czech name

    Příprava alginátových mikročástic pro zapouzdření enzymu

  • Czech description

    Tato práce se zabývala vývojem a optimalizaci procesu přípravy polymerních nosičů pro zapouzdření enzymu. Zapouzdřením, nebo enkapsulací, se rozumí imobilizace dané aktivní látky, což v průmyslové praxi přináší možnost opakovaného použití enzymu, významné snížení nákladů, jednoduchost separace enzymu od produktů reakce, vyšší odolnost enzymu vůči změnám okolí a prodloužení enzymatické aktivity. Enzym alliináza (EC 4.4.1.4) byl extrahován z česneku (Allium sativum) a použit jako imobilizovaná látka. Svým příznivým účinkům česnek vděčí diallyldisulfomonooxidu alicinu, který se přímo v buňce česneku nevyskytuje, ale vytváří se enzymatickou reakcí allinázy a aminokyseliny alliinu. Mechanismus dané reakce je významný proto, že výsledný produkt je reaktivní a nestabilní, a neposkytuje dostatek času pro vyvinutí rezistenci u bakterií. Řízením dané enzymatické reakce pomocí procesu zapouzdření enzymu v polymerních mikročásticích a následným přidáním aminokyseliny alliinu se umožní vytvoření alicinu na požádaní a zároveň využití jeho antibakteriálních účinků v přesně zvolené lokalitě a v přesně zvolený čas. Vývoj polymerního nosiče pro enkapsulaci alliinázy vede k využití antibakteriálních účinků česneku pro potřeby lidstva, zejména k přípravě nových antibiotik. Mikročástice pro zapouzdření enzymu se připravovaly pomoci komerčního přístroje Encapsulator BÜCHI B-395 Pro. Optimalizace procesu přípravy zmíněných mikročástic byla nezbytná vzhledem k tomu, že imobilizace enzymu v polymerním nosiči by měla dovolit snadný transport substrátu a produktu reakce. V příspěvku bude prezentován vliv vstupních parametrů (vlastnosti polymeru a volba procesních parametrů přístroje) na charakter výsledného produktu. Zkoumána byla zejména morfologie produkovaných částic, aktivita zapouzdřeného enzymu, účinnost enkapsulace a antibakteriální účinky výsledného produktu.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Development of biomimetic particles for antibacterial applications</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů