Preparation of alginate microparticles for enzyme encapsulation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43918556" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43918556 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Příprava alginátových mikročástic pro zapouzdření enzymu
Original language description
Tato práce se zabývala vývojem a optimalizaci procesu přípravy polymerních nosičů pro zapouzdření enzymu. Zapouzdřením, nebo enkapsulací, se rozumí imobilizace dané aktivní látky, což v průmyslové praxi přináší možnost opakovaného použití enzymu, významné snížení nákladů, jednoduchost separace enzymu od produktů reakce, vyšší odolnost enzymu vůči změnám okolí a prodloužení enzymatické aktivity. Enzym alliináza (EC 4.4.1.4) byl extrahován z česneku (Allium sativum) a použit jako imobilizovaná látka. Svým příznivým účinkům česnek vděčí diallyldisulfomonooxidu alicinu, který se přímo v buňce česneku nevyskytuje, ale vytváří se enzymatickou reakcí allinázy a aminokyseliny alliinu. Mechanismus dané reakce je významný proto, že výsledný produkt je reaktivní a nestabilní, a neposkytuje dostatek času pro vyvinutí rezistenci u bakterií. Řízením dané enzymatické reakce pomocí procesu zapouzdření enzymu v polymerních mikročásticích a následným přidáním aminokyseliny alliinu se umožní vytvoření alicinu na požádaní a zároveň využití jeho antibakteriálních účinků v přesně zvolené lokalitě a v přesně zvolený čas. Vývoj polymerního nosiče pro enkapsulaci alliinázy vede k využití antibakteriálních účinků česneku pro potřeby lidstva, zejména k přípravě nových antibiotik. Mikročástice pro zapouzdření enzymu se připravovaly pomoci komerčního přístroje Encapsulator BÜCHI B-395 Pro. Optimalizace procesu přípravy zmíněných mikročástic byla nezbytná vzhledem k tomu, že imobilizace enzymu v polymerním nosiči by měla dovolit snadný transport substrátu a produktu reakce. V příspěvku bude prezentován vliv vstupních parametrů (vlastnosti polymeru a volba procesních parametrů přístroje) na charakter výsledného produktu. Zkoumána byla zejména morfologie produkovaných částic, aktivita zapouzdřeného enzymu, účinnost enkapsulace a antibakteriální účinky výsledného produktu.
Czech name
Příprava alginátových mikročástic pro zapouzdření enzymu
Czech description
Tato práce se zabývala vývojem a optimalizaci procesu přípravy polymerních nosičů pro zapouzdření enzymu. Zapouzdřením, nebo enkapsulací, se rozumí imobilizace dané aktivní látky, což v průmyslové praxi přináší možnost opakovaného použití enzymu, významné snížení nákladů, jednoduchost separace enzymu od produktů reakce, vyšší odolnost enzymu vůči změnám okolí a prodloužení enzymatické aktivity. Enzym alliináza (EC 4.4.1.4) byl extrahován z česneku (Allium sativum) a použit jako imobilizovaná látka. Svým příznivým účinkům česnek vděčí diallyldisulfomonooxidu alicinu, který se přímo v buňce česneku nevyskytuje, ale vytváří se enzymatickou reakcí allinázy a aminokyseliny alliinu. Mechanismus dané reakce je významný proto, že výsledný produkt je reaktivní a nestabilní, a neposkytuje dostatek času pro vyvinutí rezistenci u bakterií. Řízením dané enzymatické reakce pomocí procesu zapouzdření enzymu v polymerních mikročásticích a následným přidáním aminokyseliny alliinu se umožní vytvoření alicinu na požádaní a zároveň využití jeho antibakteriálních účinků v přesně zvolené lokalitě a v přesně zvolený čas. Vývoj polymerního nosiče pro enkapsulaci alliinázy vede k využití antibakteriálních účinků česneku pro potřeby lidstva, zejména k přípravě nových antibiotik. Mikročástice pro zapouzdření enzymu se připravovaly pomoci komerčního přístroje Encapsulator BÜCHI B-395 Pro. Optimalizace procesu přípravy zmíněných mikročástic byla nezbytná vzhledem k tomu, že imobilizace enzymu v polymerním nosiči by měla dovolit snadný transport substrátu a produktu reakce. V příspěvku bude prezentován vliv vstupních parametrů (vlastnosti polymeru a volba procesních parametrů přístroje) na charakter výsledného produktu. Zkoumána byla zejména morfologie produkovaných částic, aktivita zapouzdřeného enzymu, účinnost enkapsulace a antibakteriální účinky výsledného produktu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Development of biomimetic particles for antibacterial applications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů