All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation of artificial garlic cell by spray drying process

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43918559" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43918559 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příprava umělé česnekové buňky procesem rozprašovacího sušení

  • Original language description

    Rychlý nárůst bakteriální rezistence vůči běžně používaným antibiotikům by mohl vést k závažným celosvětovým problémům v oblasti medicíny. Proto jsou potřebné nové alternativní přístupy k léčbě bakteriálních onemocnění využívající látky, jako je například allicin, kombinující silné antibakteriální vlastnosti a krátký poločas rozpadu, který neposkytuje bakteriím dostatečný čas k vytvoření rezistence. Allicin je molekula produkovaná v česnekové buňce enzymatickou přeměnou allinu v případě napadení buňky bakteriemi (Obr. 1); za normálních podmínek jsou allin a allináza lokalizovány v oddělených částech buňky a k produkci allicinu tak nemůže docházet. Prvním krokem přípravy umělé česnekové buňky je enkapsulace allinázy do polymerního nosiče, která by měla nejen sloužit k její stabilizaci, ale také simulovat bariéru přítomnou v česnekové buňce. Cílem naší práce pak je využít k její enkapsulaci proces rozprašovacího sušení, a to s co nejmenší možnou ztrátou její enzymatické aktivity.

  • Czech name

    Příprava umělé česnekové buňky procesem rozprašovacího sušení

  • Czech description

    Rychlý nárůst bakteriální rezistence vůči běžně používaným antibiotikům by mohl vést k závažným celosvětovým problémům v oblasti medicíny. Proto jsou potřebné nové alternativní přístupy k léčbě bakteriálních onemocnění využívající látky, jako je například allicin, kombinující silné antibakteriální vlastnosti a krátký poločas rozpadu, který neposkytuje bakteriím dostatečný čas k vytvoření rezistence. Allicin je molekula produkovaná v česnekové buňce enzymatickou přeměnou allinu v případě napadení buňky bakteriemi (Obr. 1); za normálních podmínek jsou allin a allináza lokalizovány v oddělených částech buňky a k produkci allicinu tak nemůže docházet. Prvním krokem přípravy umělé česnekové buňky je enkapsulace allinázy do polymerního nosiče, která by měla nejen sloužit k její stabilizaci, ale také simulovat bariéru přítomnou v česnekové buňce. Cílem naší práce pak je využít k její enkapsulaci proces rozprašovacího sušení, a to s co nejmenší možnou ztrátou její enzymatické aktivity.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Development of biomimetic particles for antibacterial applications</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů