Preparation of artificial garlic cell by spray drying process
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43918559" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43918559 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Příprava umělé česnekové buňky procesem rozprašovacího sušení
Original language description
Rychlý nárůst bakteriální rezistence vůči běžně používaným antibiotikům by mohl vést k závažným celosvětovým problémům v oblasti medicíny. Proto jsou potřebné nové alternativní přístupy k léčbě bakteriálních onemocnění využívající látky, jako je například allicin, kombinující silné antibakteriální vlastnosti a krátký poločas rozpadu, který neposkytuje bakteriím dostatečný čas k vytvoření rezistence. Allicin je molekula produkovaná v česnekové buňce enzymatickou přeměnou allinu v případě napadení buňky bakteriemi (Obr. 1); za normálních podmínek jsou allin a allináza lokalizovány v oddělených částech buňky a k produkci allicinu tak nemůže docházet. Prvním krokem přípravy umělé česnekové buňky je enkapsulace allinázy do polymerního nosiče, která by měla nejen sloužit k její stabilizaci, ale také simulovat bariéru přítomnou v česnekové buňce. Cílem naší práce pak je využít k její enkapsulaci proces rozprašovacího sušení, a to s co nejmenší možnou ztrátou její enzymatické aktivity.
Czech name
Příprava umělé česnekové buňky procesem rozprašovacího sušení
Czech description
Rychlý nárůst bakteriální rezistence vůči běžně používaným antibiotikům by mohl vést k závažným celosvětovým problémům v oblasti medicíny. Proto jsou potřebné nové alternativní přístupy k léčbě bakteriálních onemocnění využívající látky, jako je například allicin, kombinující silné antibakteriální vlastnosti a krátký poločas rozpadu, který neposkytuje bakteriím dostatečný čas k vytvoření rezistence. Allicin je molekula produkovaná v česnekové buňce enzymatickou přeměnou allinu v případě napadení buňky bakteriemi (Obr. 1); za normálních podmínek jsou allin a allináza lokalizovány v oddělených částech buňky a k produkci allicinu tak nemůže docházet. Prvním krokem přípravy umělé česnekové buňky je enkapsulace allinázy do polymerního nosiče, která by měla nejen sloužit k její stabilizaci, ale také simulovat bariéru přítomnou v česnekové buňce. Cílem naší práce pak je využít k její enkapsulaci proces rozprašovacího sušení, a to s co nejmenší možnou ztrátou její enzymatické aktivity.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Development of biomimetic particles for antibacterial applications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů