Study of the degradation of scent samples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F23%3A43927732" target="_blank" >RIV/60461373:22340/23:43927732 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium degradace pachových vzorků
Original language description
Identifikace osob na základě pachové stopy je v současné době prováděna jedině pomocí speciálně cvičených psů, přičemž pachové vzorky jsou odebírány pomocí textilie Aratex a ukládány do tzv. pachových konzerv. Tyto konzervy jsou uschovávány ve skladech při blíže nespecifikovaných ani nekontrolovaných podmínkách. Cílem této studie bylo prověřit stabilitu pachových vzorků odebraných na skleněné kuličky skladovaných za různých, kontrolovaných podmínek. Odebraný objemný pachový vzorek byl rozdělen na 90 dílčích vzorků, které byly uchovávány v temnu při různých teplotách (7 °C, 40 °C), v různém prostředí (bez úpravy, nebo v ethanolu), přičemž polovina vzorků byla ozářena UV-C zářením. Vzorky byly analyzovány v určitých týdnech od odběru po dobu jednoho roku. K největším změnám docházelo v průběhu prvních šesti týdnů, přičemž po 6. týdnu byly vzorky již relativně stabilní a k velkým změnám u nich nedocházelo. Významným faktorem pro skladování vzorků bylo použití rozpouštědla, méně významné pak byly rozdíly při různých teplotách a vystavení UV-C záření.
Czech name
Studium degradace pachových vzorků
Czech description
Identifikace osob na základě pachové stopy je v současné době prováděna jedině pomocí speciálně cvičených psů, přičemž pachové vzorky jsou odebírány pomocí textilie Aratex a ukládány do tzv. pachových konzerv. Tyto konzervy jsou uschovávány ve skladech při blíže nespecifikovaných ani nekontrolovaných podmínkách. Cílem této studie bylo prověřit stabilitu pachových vzorků odebraných na skleněné kuličky skladovaných za různých, kontrolovaných podmínek. Odebraný objemný pachový vzorek byl rozdělen na 90 dílčích vzorků, které byly uchovávány v temnu při různých teplotách (7 °C, 40 °C), v různém prostředí (bez úpravy, nebo v ethanolu), přičemž polovina vzorků byla ozářena UV-C zářením. Vzorky byly analyzovány v určitých týdnech od odběru po dobu jednoho roku. K největším změnám docházelo v průběhu prvních šesti týdnů, přičemž po 6. týdnu byly vzorky již relativně stabilní a k velkým změnám u nich nedocházelo. Významným faktorem pro skladování vzorků bylo použití rozpouštědla, méně významné pak byly rozdíly při různých teplotách a vystavení UV-C záření.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/VJ01010123" target="_blank" >VJ01010123: Identification of the perpetrator by forensic analysis of smell and touch traces found at the crime scene</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů