Evaluation of creatinine stability in canine urine
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43881016" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43881016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení stability kreatininu v moči psů
Original language description
Předkládaná studie je zaměřena na hodnocení vlivu různých podmínek skladování na obsah kreatininu v moči. Pro experiment byla použita moč od 17 klinicky zdravých psů různých plemen a pohlaví, získaná pomocí spontánní mikce. Cílem práce bylo zjistit, zda je kreatinin stabilním parametrem, a při jaké teplotě a délce skladování je možné ho měřit bez signifikantních změn v porovnání s analýzou čerstvých vzorků. Pro zhodnocení stability kreatininu v moči byly využity čtyři teploty skladování – laboratorní teplota (22 °C), lednice (4 °C), mrazicí box (-20 °C) a hlubokomrazicí box (-80 °C). Při uvedených teplotách byly vzorky skladovány v rozmezí 1 dne až 6 měsíců v závislosti na zvolené teplotě skladování. Zároveň byla provedena analýza čerstvých vzorků. Kreatinin byl analyzován fotometricky. Pro zpracování statistických výsledků byla použita Friedmanova dvoufaktorová analýza rozptylu. Bylo zjištěno, že po týdnu skladování v lednici dochází ke statisticky významnému snížení obsahu kreatininu (p < 0,05) v porovnání s čerstvými vzorky. Z výsledků je také zřejmé, že pro dlouhodobé skladování je vhodné využít mrazicí (-20 °C), případně hlubokomrazicí box (-80 °C), ve kterých ani po 6 měsících nedošlo ke statisticky významnému poklesu kreatininu (p > 0,05).
Czech name
Zhodnocení stability kreatininu v moči psů
Czech description
Předkládaná studie je zaměřena na hodnocení vlivu různých podmínek skladování na obsah kreatininu v moči. Pro experiment byla použita moč od 17 klinicky zdravých psů různých plemen a pohlaví, získaná pomocí spontánní mikce. Cílem práce bylo zjistit, zda je kreatinin stabilním parametrem, a při jaké teplotě a délce skladování je možné ho měřit bez signifikantních změn v porovnání s analýzou čerstvých vzorků. Pro zhodnocení stability kreatininu v moči byly využity čtyři teploty skladování – laboratorní teplota (22 °C), lednice (4 °C), mrazicí box (-20 °C) a hlubokomrazicí box (-80 °C). Při uvedených teplotách byly vzorky skladovány v rozmezí 1 dne až 6 měsíců v závislosti na zvolené teplotě skladování. Zároveň byla provedena analýza čerstvých vzorků. Kreatinin byl analyzován fotometricky. Pro zpracování statistických výsledků byla použita Friedmanova dvoufaktorová analýza rozptylu. Bylo zjištěno, že po týdnu skladování v lednici dochází ke statisticky významnému snížení obsahu kreatininu (p < 0,05) v porovnání s čerstvými vzorky. Z výsledků je také zřejmé, že pro dlouhodobé skladování je vhodné využít mrazicí (-20 °C), případně hlubokomrazicí box (-80 °C), ve kterých ani po 6 měsících nedošlo ke statisticky významnému poklesu kreatininu (p > 0,05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ochrana zvířat a welfare 2023
ISBN
978-80-7305-929-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
426-431
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—