Evaluation of different storage conditions on changes in urinary protein concentration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43881015" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43881015 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv různých skladovacích podmínek na změnu koncentrace proteinu v moči
Original language description
Vyšetření moči řadíme ve veterinární medicíně k rutinním postupům, které lze realizovat na každém veterinárním pracovišti. V rámci základního vyšetření moči se sledují vybrané fyzikální a chemické parametry a vyšetření močového sedimentu. Důležitým chemickým parametrem, který se pro diagnostické účely ve veterinární medicíně využívá, je koncentrace proteinu. Významným faktorem, který ovlivňuje výsledky laboratorního vyšetření, jsou podmínky skladování (např. teplota či doba skladování). Nevhodné podmínky skladování mohou vést k degradaci sledovaného analytu, čímž může dojít k nesprávné interpretaci výsledků. Cílem naší studie bylo zhodnocení vlivu různých skladovacích podmínek na změnu koncentrace proteinu v moči. Hodnoceny byly následující různé teploty – pokojová 22 ⁰C, chladničková 4 ⁰C, mrazicí box -20 ⁰C, hlubokomrazicí box -80 ⁰C, a to po různě dlouhou dobu v rozsahu 1 dnu až 6 měsíců. Zároveň byla provedena analýza i čerstvých vzorků. Statistické zpracování dat potvrdilo, že při skladování vzorků v mrazicím boxu při -20 ⁰C došlo po 3 i 6 měsících ke statisticky vysoce významnému (p<0,01) snížení sledovaného analytu v porovnání se vzorky, které byly analyzovány ihned. U ostatních skladovacích podmínek již nebyly zjištěny signifikantní rozdíly v porovnání se vzorky, které byly analyzovány ihned.
Czech name
Vliv různých skladovacích podmínek na změnu koncentrace proteinu v moči
Czech description
Vyšetření moči řadíme ve veterinární medicíně k rutinním postupům, které lze realizovat na každém veterinárním pracovišti. V rámci základního vyšetření moči se sledují vybrané fyzikální a chemické parametry a vyšetření močového sedimentu. Důležitým chemickým parametrem, který se pro diagnostické účely ve veterinární medicíně využívá, je koncentrace proteinu. Významným faktorem, který ovlivňuje výsledky laboratorního vyšetření, jsou podmínky skladování (např. teplota či doba skladování). Nevhodné podmínky skladování mohou vést k degradaci sledovaného analytu, čímž může dojít k nesprávné interpretaci výsledků. Cílem naší studie bylo zhodnocení vlivu různých skladovacích podmínek na změnu koncentrace proteinu v moči. Hodnoceny byly následující různé teploty – pokojová 22 ⁰C, chladničková 4 ⁰C, mrazicí box -20 ⁰C, hlubokomrazicí box -80 ⁰C, a to po různě dlouhou dobu v rozsahu 1 dnu až 6 měsíců. Zároveň byla provedena analýza i čerstvých vzorků. Statistické zpracování dat potvrdilo, že při skladování vzorků v mrazicím boxu při -20 ⁰C došlo po 3 i 6 měsících ke statisticky vysoce významnému (p<0,01) snížení sledovaného analytu v porovnání se vzorky, které byly analyzovány ihned. U ostatních skladovacích podmínek již nebyly zjištěny signifikantní rozdíly v porovnání se vzorky, které byly analyzovány ihned.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ochrana zvířat a welfare 2023
ISBN
978-80-7305-929-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
419-425
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—