All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dynamics of honey water activity during storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876552 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování

  • Original language description

    V této studii byla stanovena vodní aktivita u 37 vzorků čerstvých medů na počátku skladování, a poté znovu opakovaně po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo za tří různých podmínek: při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) na světle, při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) ve tmě a při chladničkové teplotě (3 ? 1 °C) ve tmě. Na počátku skladování byla hodnota vodní aktivity medu 0,554 ? 0,026. Po 8 měsících skladování ještě nedošlo k žádné statisticky významné změně, ale po 21 měsících skladování došlo k poklesu na světle (0,546 ? 0,024) i ve tmě (0,541 ? 0,027) a k mírnému nárůstu hodnoty vodní aktivity medů skladovaných v chladničce (0,563 ? 0,024). Rozdíly mezi hodnotami vodní aktivity medů skladovaných při laboratorní teplotě a medů skladovaných v chladničce jsou statisticky vysoce významné (p &lt; 0,01). Je zřejmé, že v průběhu celé doby skladování medů se hodnota vodní aktivity pohybovala pod hranicí 0,60, což je hodnota způsobující nevhodné podmínky pro pomnožení mikroorganismů. Proto je med řazen k tzv. ?low moisture foods? z pohledu obsahu volné vody.

  • Czech name

    Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování

  • Czech description

    V této studii byla stanovena vodní aktivita u 37 vzorků čerstvých medů na počátku skladování, a poté znovu opakovaně po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo za tří různých podmínek: při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) na světle, při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) ve tmě a při chladničkové teplotě (3 ? 1 °C) ve tmě. Na počátku skladování byla hodnota vodní aktivity medu 0,554 ? 0,026. Po 8 měsících skladování ještě nedošlo k žádné statisticky významné změně, ale po 21 měsících skladování došlo k poklesu na světle (0,546 ? 0,024) i ve tmě (0,541 ? 0,027) a k mírnému nárůstu hodnoty vodní aktivity medů skladovaných v chladničce (0,563 ? 0,024). Rozdíly mezi hodnotami vodní aktivity medů skladovaných při laboratorní teplotě a medů skladovaných v chladničce jsou statisticky vysoce významné (p &lt; 0,01). Je zřejmé, že v průběhu celé doby skladování medů se hodnota vodní aktivity pohybovala pod hranicí 0,60, což je hodnota způsobující nevhodné podmínky pro pomnožení mikroorganismů. Proto je med řazen k tzv. ?low moisture foods? z pohledu obsahu volné vody.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena alimentorum XXXIX.

  • ISBN

    978-80-8077-580-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    411-414

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Košice

  • Event date

    May 16, 2018

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article