Dynamics of honey water activity during storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876552 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování
Original language description
V této studii byla stanovena vodní aktivita u 37 vzorků čerstvých medů na počátku skladování, a poté znovu opakovaně po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo za tří různých podmínek: při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) na světle, při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) ve tmě a při chladničkové teplotě (3 ? 1 °C) ve tmě. Na počátku skladování byla hodnota vodní aktivity medu 0,554 ? 0,026. Po 8 měsících skladování ještě nedošlo k žádné statisticky významné změně, ale po 21 měsících skladování došlo k poklesu na světle (0,546 ? 0,024) i ve tmě (0,541 ? 0,027) a k mírnému nárůstu hodnoty vodní aktivity medů skladovaných v chladničce (0,563 ? 0,024). Rozdíly mezi hodnotami vodní aktivity medů skladovaných při laboratorní teplotě a medů skladovaných v chladničce jsou statisticky vysoce významné (p < 0,01). Je zřejmé, že v průběhu celé doby skladování medů se hodnota vodní aktivity pohybovala pod hranicí 0,60, což je hodnota způsobující nevhodné podmínky pro pomnožení mikroorganismů. Proto je med řazen k tzv. ?low moisture foods? z pohledu obsahu volné vody.
Czech name
Dynamika vodní aktivity medu v průběhu skladování
Czech description
V této studii byla stanovena vodní aktivita u 37 vzorků čerstvých medů na počátku skladování, a poté znovu opakovaně po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo za tří různých podmínek: při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) na světle, při laboratorní teplotě (21 ? 3 °C) ve tmě a při chladničkové teplotě (3 ? 1 °C) ve tmě. Na počátku skladování byla hodnota vodní aktivity medu 0,554 ? 0,026. Po 8 měsících skladování ještě nedošlo k žádné statisticky významné změně, ale po 21 měsících skladování došlo k poklesu na světle (0,546 ? 0,024) i ve tmě (0,541 ? 0,027) a k mírnému nárůstu hodnoty vodní aktivity medů skladovaných v chladničce (0,563 ? 0,024). Rozdíly mezi hodnotami vodní aktivity medů skladovaných při laboratorní teplotě a medů skladovaných v chladničce jsou statisticky vysoce významné (p < 0,01). Je zřejmé, že v průběhu celé doby skladování medů se hodnota vodní aktivity pohybovala pod hranicí 0,60, což je hodnota způsobující nevhodné podmínky pro pomnožení mikroorganismů. Proto je med řazen k tzv. ?low moisture foods? z pohledu obsahu volné vody.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XXXIX.
ISBN
978-80-8077-580-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
411-414
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
May 16, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—