All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000901" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000901 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)

  • Original language description

    Vzhledem k tomu, že med je se svými protektivními účinky velmi cennou potravinou živočišného původu, která se ke spotřebiteli dostává v přirozené podobě bez přísad a zásadních technologických úprav, je otázka jakosti a zdravotní nezávadnosti medu velmi důležitá. Obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) je jedním z nejvýznamnějších parametrů jakosti medu. Proto tato studie sleduje změnu obsahu HMF vlivem různých způsobů skladování a mikrovlnného ohřevu medu za účelem rozšíření znalostí týkajících se ovlivněníparametrů jakosti a zdravotní nezávadnosti vlivem různých způsobů manipulace s medem. Obsah HMF byl stanoven v čerstvých medech a pak znovu po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo při třech různých podmínkách, a to při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce. Obsah HMF vzrůstal statisticky vysoce významně (p < 0,01) při skladování medu při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, ale v chladničce ne. Jako nejlepší způsob skladování medu bylo ted

  • Czech name

    Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)

  • Czech description

    Vzhledem k tomu, že med je se svými protektivními účinky velmi cennou potravinou živočišného původu, která se ke spotřebiteli dostává v přirozené podobě bez přísad a zásadních technologických úprav, je otázka jakosti a zdravotní nezávadnosti medu velmi důležitá. Obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) je jedním z nejvýznamnějších parametrů jakosti medu. Proto tato studie sleduje změnu obsahu HMF vlivem různých způsobů skladování a mikrovlnného ohřevu medu za účelem rozšíření znalostí týkajících se ovlivněníparametrů jakosti a zdravotní nezávadnosti vlivem různých způsobů manipulace s medem. Obsah HMF byl stanoven v čerstvých medech a pak znovu po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo při třech různých podmínkách, a to při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce. Obsah HMF vzrůstal statisticky vysoce významně (p < 0,01) při skladování medu při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, ale v chladničce ne. Jako nejlepší způsob skladování medu bylo ted

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    sborník Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín

  • ISBN

    80-8069-767-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    28-32

  • Publisher name

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article