Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000901" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000901 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)
Original language description
Vzhledem k tomu, že med je se svými protektivními účinky velmi cennou potravinou živočišného původu, která se ke spotřebiteli dostává v přirozené podobě bez přísad a zásadních technologických úprav, je otázka jakosti a zdravotní nezávadnosti medu velmi důležitá. Obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) je jedním z nejvýznamnějších parametrů jakosti medu. Proto tato studie sleduje změnu obsahu HMF vlivem různých způsobů skladování a mikrovlnného ohřevu medu za účelem rozšíření znalostí týkajících se ovlivněníparametrů jakosti a zdravotní nezávadnosti vlivem různých způsobů manipulace s medem. Obsah HMF byl stanoven v čerstvých medech a pak znovu po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo při třech různých podmínkách, a to při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce. Obsah HMF vzrůstal statisticky vysoce významně (p < 0,01) při skladování medu při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, ale v chladničce ne. Jako nejlepší způsob skladování medu bylo ted
Czech name
Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)
Czech description
Vzhledem k tomu, že med je se svými protektivními účinky velmi cennou potravinou živočišného původu, která se ke spotřebiteli dostává v přirozené podobě bez přísad a zásadních technologických úprav, je otázka jakosti a zdravotní nezávadnosti medu velmi důležitá. Obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) je jedním z nejvýznamnějších parametrů jakosti medu. Proto tato studie sleduje změnu obsahu HMF vlivem různých způsobů skladování a mikrovlnného ohřevu medu za účelem rozšíření znalostí týkajících se ovlivněníparametrů jakosti a zdravotní nezávadnosti vlivem různých způsobů manipulace s medem. Obsah HMF byl stanoven v čerstvých medech a pak znovu po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo při třech různých podmínkách, a to při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce. Obsah HMF vzrůstal statisticky vysoce významně (p < 0,01) při skladování medu při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, ale v chladničce ne. Jako nejlepší způsob skladování medu bylo ted
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín
ISBN
80-8069-767-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
28-32
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—