All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes of Contents of HMF in Honey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63557959" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63557959 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu

  • Original language description

    Práce se zabývá sledováním obsahu 5-hydroxymethylurfural (HMF) v různých druzích medu za rozdílných podmínek skladování. Med řepkový, jetelový, lipový a ovocný byly skladovány při pokojové teplotě (18 °C) na světle a v temnu. Stejné vzorky medu byly skladovány také v chladu 6 °C). Bylo zjištěno, že ihned po vytočení všechny zkoumané medy odpovídaly normě limitující obsah HMF ve včelím medu. Nejvíce HMF se v závislosti na délce skladování vytvořilo u medu skladovaném v temnu, méně při skladování na světle a nejméně při skladování v chladu. Zjištěné rozdíly však byly statisticky neprůkazné. U všech vybraných druhů medu rostl obsah HMF v průběhu skladování téměř lineárně. Nejdéle vyhovoval hranici 40 mg HMF/kg medu med řepkový (356 dní), dále pak u medu jetelového (292 dní), u medu ovocného 290 dní a u medu lipového to bylo po 252 dnech skladování v chladu.

  • Czech name

    Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu

  • Czech description

    Práce se zabývá sledováním obsahu 5-hydroxymethylurfural (HMF) v různých druzích medu za rozdílných podmínek skladování. Med řepkový, jetelový, lipový a ovocný byly skladovány při pokojové teplotě (18 °C) na světle a v temnu. Stejné vzorky medu byly skladovány také v chladu 6 °C). Bylo zjištěno, že ihned po vytočení všechny zkoumané medy odpovídaly normě limitující obsah HMF ve včelím medu. Nejvíce HMF se v závislosti na délce skladování vytvořilo u medu skladovaném v temnu, méně při skladování na světle a nejméně při skladování v chladu. Zjištěné rozdíly však byly statisticky neprůkazné. U všech vybraných druhů medu rostl obsah HMF v průběhu skladování téměř lineárně. Nejdéle vyhovoval hranici 40 mg HMF/kg medu med řepkový (356 dní), dále pak u medu jetelového (292 dní), u medu ovocného 290 dní a u medu lipového to bylo po 252 dnech skladování v chladu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků z 15. Mezinárodní vědecké konference „Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu

  • ISBN

    978-80-7627-016-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    19-27

  • Publisher name

    Vysoká škola obchodní a hotelová s. r. o.

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Apr 13, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article