Changes of Contents of HMF in Honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63557959" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63557959 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu
Original language description
Práce se zabývá sledováním obsahu 5-hydroxymethylurfural (HMF) v různých druzích medu za rozdílných podmínek skladování. Med řepkový, jetelový, lipový a ovocný byly skladovány při pokojové teplotě (18 °C) na světle a v temnu. Stejné vzorky medu byly skladovány také v chladu 6 °C). Bylo zjištěno, že ihned po vytočení všechny zkoumané medy odpovídaly normě limitující obsah HMF ve včelím medu. Nejvíce HMF se v závislosti na délce skladování vytvořilo u medu skladovaném v temnu, méně při skladování na světle a nejméně při skladování v chladu. Zjištěné rozdíly však byly statisticky neprůkazné. U všech vybraných druhů medu rostl obsah HMF v průběhu skladování téměř lineárně. Nejdéle vyhovoval hranici 40 mg HMF/kg medu med řepkový (356 dní), dále pak u medu jetelového (292 dní), u medu ovocného 290 dní a u medu lipového to bylo po 252 dnech skladování v chladu.
Czech name
Změny obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu
Czech description
Práce se zabývá sledováním obsahu 5-hydroxymethylurfural (HMF) v různých druzích medu za rozdílných podmínek skladování. Med řepkový, jetelový, lipový a ovocný byly skladovány při pokojové teplotě (18 °C) na světle a v temnu. Stejné vzorky medu byly skladovány také v chladu 6 °C). Bylo zjištěno, že ihned po vytočení všechny zkoumané medy odpovídaly normě limitující obsah HMF ve včelím medu. Nejvíce HMF se v závislosti na délce skladování vytvořilo u medu skladovaném v temnu, méně při skladování na světle a nejméně při skladování v chladu. Zjištěné rozdíly však byly statisticky neprůkazné. U všech vybraných druhů medu rostl obsah HMF v průběhu skladování téměř lineárně. Nejdéle vyhovoval hranici 40 mg HMF/kg medu med řepkový (356 dní), dále pak u medu jetelového (292 dní), u medu ovocného 290 dní a u medu lipového to bylo po 252 dnech skladování v chladu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z 15. Mezinárodní vědecké konference „Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu
ISBN
978-80-7627-016-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
19-27
Publisher name
Vysoká škola obchodní a hotelová s. r. o.
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Apr 13, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—