All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Indicators of age and thermal treatment of honey during storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000085" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000085 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Indicators of age and thermal treatment of honey during storage

  • Original language description

    In this study was determined content of hydroxymethylfurfural and invertase and diastase activities in honeys produced in the Czech Republic. These indicators of age and thermal treatment of honey were determined in fresh honeys and than once more after8 months. The honeys were stored during these 8 months by three methods: at laboratory temperature on the light, at laboratory temperature in the dark and in the refrigerator. It was found that content of hydroxymethylfurfural increased statistically significant in honeys stored at laboratory temperature on the light and in the dark. Invertase activity decreased statistically significant in honeys stored at laboratory temperature on the light and in the dark, but invertase activity increased statistically significant in samples stored in the refrigerator. Diastase activity decreased statistically significant in honeys stored at laboratory temperature on the light and in the dark.

  • Czech name

    Indikátory stáří a tepelného ošetření medu v průběhu skladování

  • Czech description

    V této studii byl stanoven obsah hydroxymethylfurfuralu a aktivita invertázy a diastázy v medu pocházejícím z České republiky. Tyto indikátory stáří a tepelného ošetření medu byly stanoveny v čerstvém medu a potom znovu po osmi měsících. Medy byly v průběhu těchto osmi měsíců skladovány třemi různými způsoby: při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce.Bylo zjištěno, že se obsah hydroxymethylfurfuralu statisticky významně zvýšil v medech skladovaných při laboratorníteplotě na světle a ve tmě. Aktivita invertázy statisticky významně poklesla v medech skladovaných při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, zatímco v medech skladovaných v chladničce statisticky významně vzrostla. Aktivita diastázy statisticky významně poklesla v medech skladovaných při laboratorní teplotě na světle a ve tmě.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    VII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    80-7305-527-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    20-23

  • Publisher name

    VFU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jun 2, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article