All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antibacterial activity of Czech honeys

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000193" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000193 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antibakteriální aktivita českých medů

  • Original language description

    V této studii byla stanovena antibakteriální aktivita medů produkovaných v České republice vůči vybraným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus). U těchto medů byly dále stanoveny fyzikálně-chemické parametry (obsah vody, aktivita vody, vodivost, pH, aktivita invertázy a diastázy a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF)). Cílem studie bylo zjistit, zda existují korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a jeho fyzikálně-chemickými parametry.Studie prokázala, že med produkovaný v České republice je antibakteriálně účinný. Z fyzikálně-chemických parametrů byly statisticky významné korelace antibakteriální aktivity a vodivosti a také aktivity diastázy a invertázy. Jeví se určitý trend závislosti antibakteriální aktivity na pH a na koncentraci HMF.

  • Czech name

    Antibakteriální aktivita českých medů

  • Czech description

    V této studii byla stanovena antibakteriální aktivita medů produkovaných v České republice vůči vybraným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus). U těchto medů byly dále stanoveny fyzikálně-chemické parametry (obsah vody, aktivita vody, vodivost, pH, aktivita invertázy a diastázy a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF)). Cílem studie bylo zjistit, zda existují korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a jeho fyzikálně-chemickými parametry.Studie prokázala, že med produkovaný v České republice je antibakteriálně účinný. Z fyzikálně-chemických parametrů byly statisticky významné korelace antibakteriální aktivity a vodivosti a také aktivity diastázy a invertázy. Jeví se určitý trend závislosti antibakteriální aktivity na pH a na koncentraci HMF.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    VI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    7305-493-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    58-62

  • Publisher name

    VFU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    VFU Brno

  • Event date

    Jun 2, 2004

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article