Antibacterial activity of Czech honeys
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000193" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000193 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální aktivita českých medů
Original language description
V této studii byla stanovena antibakteriální aktivita medů produkovaných v České republice vůči vybraným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus). U těchto medů byly dále stanoveny fyzikálně-chemické parametry (obsah vody, aktivita vody, vodivost, pH, aktivita invertázy a diastázy a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF)). Cílem studie bylo zjistit, zda existují korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a jeho fyzikálně-chemickými parametry.Studie prokázala, že med produkovaný v České republice je antibakteriálně účinný. Z fyzikálně-chemických parametrů byly statisticky významné korelace antibakteriální aktivity a vodivosti a také aktivity diastázy a invertázy. Jeví se určitý trend závislosti antibakteriální aktivity na pH a na koncentraci HMF.
Czech name
Antibakteriální aktivita českých medů
Czech description
V této studii byla stanovena antibakteriální aktivita medů produkovaných v České republice vůči vybraným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus). U těchto medů byly dále stanoveny fyzikálně-chemické parametry (obsah vody, aktivita vody, vodivost, pH, aktivita invertázy a diastázy a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF)). Cílem studie bylo zjistit, zda existují korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a jeho fyzikálně-chemickými parametry.Studie prokázala, že med produkovaný v České republice je antibakteriálně účinný. Z fyzikálně-chemických parametrů byly statisticky významné korelace antibakteriální aktivity a vodivosti a také aktivity diastázy a invertázy. Jeví se určitý trend závislosti antibakteriální aktivity na pH a na koncentraci HMF.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
7305-493-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
58-62
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
VFU Brno
Event date
Jun 2, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—