Antibacterial activity of honey in relation to its physicochemical parameters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000192" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000192 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům
Original language description
V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita a vybrané fyzikálně chemické parametry vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od českých včelařů. Cílem práce bylo určit případné korelace mezi antibakteriální aktivitou medu a stanovenými fyzikálně chemickými parametry. Celkem bylo vyšetřeno 37 vzorků medů. Pro stanovení antibakteriální aktivity byly medy použity v 10, 20 a 30% koncentraci. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Z fyzikálně chemických parametrů byl stanoven obsah vody, aktivita vody, vodivost a pH. Z výsledků je možno pozorovat trend nárůstu antibakteriální aktivity spolu s nárůstem vodivosti, z čehož vyplývá, že medovicové medy mají vyšší antibakteriální aktivitu než medy květové. Na obsahu vody ani aktivitě vody antibakteriální aktivita zřejmě nezávisí. Jeví se určitý trend závislos
Czech name
Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům
Czech description
V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita a vybrané fyzikálně chemické parametry vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od českých včelařů. Cílem práce bylo určit případné korelace mezi antibakteriální aktivitou medu a stanovenými fyzikálně chemickými parametry. Celkem bylo vyšetřeno 37 vzorků medů. Pro stanovení antibakteriální aktivity byly medy použity v 10, 20 a 30% koncentraci. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Z fyzikálně chemických parametrů byl stanoven obsah vody, aktivita vody, vodivost a pH. Z výsledků je možno pozorovat trend nárůstu antibakteriální aktivity spolu s nárůstem vodivosti, z čehož vyplývá, že medovicové medy mají vyšší antibakteriální aktivitu než medy květové. Na obsahu vody ani aktivitě vody antibakteriální aktivita zřejmě nezávisí. Jeví se určitý trend závislos
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
80-8069-346-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
57-58
Publisher name
Slovenská polnohospodárska univerzita
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Apr 22, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—