All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antibacterial activity of honey in relation to its physicochemical parameters

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000192" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000192 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům

  • Original language description

    V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita a vybrané fyzikálně chemické parametry vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od českých včelařů. Cílem práce bylo určit případné korelace mezi antibakteriální aktivitou medu a stanovenými fyzikálně chemickými parametry. Celkem bylo vyšetřeno 37 vzorků medů. Pro stanovení antibakteriální aktivity byly medy použity v 10, 20 a 30% koncentraci. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Z fyzikálně chemických parametrů byl stanoven obsah vody, aktivita vody, vodivost a pH. Z výsledků je možno pozorovat trend nárůstu antibakteriální aktivity spolu s nárůstem vodivosti, z čehož vyplývá, že medovicové medy mají vyšší antibakteriální aktivitu než medy květové. Na obsahu vody ani aktivitě vody antibakteriální aktivita zřejmě nezávisí. Jeví se určitý trend závislos

  • Czech name

    Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům

  • Czech description

    V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita a vybrané fyzikálně chemické parametry vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od českých včelařů. Cílem práce bylo určit případné korelace mezi antibakteriální aktivitou medu a stanovenými fyzikálně chemickými parametry. Celkem bylo vyšetřeno 37 vzorků medů. Pro stanovení antibakteriální aktivity byly medy použity v 10, 20 a 30% koncentraci. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Z fyzikálně chemických parametrů byl stanoven obsah vody, aktivita vody, vodivost a pH. Z výsledků je možno pozorovat trend nárůstu antibakteriální aktivity spolu s nárůstem vodivosti, z čehož vyplývá, že medovicové medy mají vyšší antibakteriální aktivitu než medy květové. Na obsahu vody ani aktivitě vody antibakteriální aktivita zřejmě nezávisí. Jeví se určitý trend závislos

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    80-8069-346-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    57-58

  • Publisher name

    Slovenská polnohospodárska univerzita

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Apr 22, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article