Antibacterial activity of honey and indicators of its age and thermal treatment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000194" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000194 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření
Original language description
V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázya diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF.
Czech name
Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření
Czech description
V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázya diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
121-124
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
PRAHA
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—