All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antibacterial activity of honey and indicators of its age and thermal treatment

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000194" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000194 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření

  • Original language description

    V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázya diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF.

  • Czech name

    Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření

  • Czech description

    V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázya diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    121-124

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Place of publication

    PRAHA

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 24, 2004

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article