Application of polymer films with linked nisin for food packaging.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F05%3AE0004960" target="_blank" >RIV/60461373:_____/05:E0004960 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386
Original language description
Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisi
Czech name
Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386
Czech description
Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisi
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3158" target="_blank" >QF3158: The study on the preparation and properties of polymer packaging films with linked bacteriocins suitable for active food packaging.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin.
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
383-386
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
Neuveden
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2005
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—