Effect of packaging materials releasing nisin and/or natamycin on stability of packaged cheese.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022354" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022354 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů
Original language description
Cílem práce bylo ověřit účinnost antimikrobních obalových materiálů připravených ve firmách INVOS a.s. a Martin Peroutka, polygrafická výroba. Vliv fólií uvolňujících nisin, natamycin a benzoan sodný z povrchové vrstvy laku na růst vybraných indikátorových mikroorganismů byl sledován v modelovém prostředí a při stabilizaci balených sýrů Blaťácké zlato a Olomoucké tvarůžky. Při agarové difuzní zkoušce inhibovaly fólie růst bakterií Lactobacillus helveticus CH-1, Listeria ivanovii CCM 5884 a plísní Penicillium expansum, Fusarium culmorum. Fólie vyrobená ve firmě INVOS a.s. neměla vliv na redukci počtu indikátorových mikroorganismů na povrchu měkkých zrajících sýrů, avšak uvolňovaná antimikrobní činidla snižovala rychlost jejich růstu během skladování podobu 23 dnů při teplotě 4 °C a 23 °C.
Czech name
Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů
Czech description
Cílem práce bylo ověřit účinnost antimikrobních obalových materiálů připravených ve firmách INVOS a.s. a Martin Peroutka, polygrafická výroba. Vliv fólií uvolňujících nisin, natamycin a benzoan sodný z povrchové vrstvy laku na růst vybraných indikátorových mikroorganismů byl sledován v modelovém prostředí a při stabilizaci balených sýrů Blaťácké zlato a Olomoucké tvarůžky. Při agarové difuzní zkoušce inhibovaly fólie růst bakterií Lactobacillus helveticus CH-1, Listeria ivanovii CCM 5884 a plísní Penicillium expansum, Fusarium culmorum. Fólie vyrobená ve firmě INVOS a.s. neměla vliv na redukci počtu indikátorových mikroorganismů na povrchu měkkých zrajících sýrů, avšak uvolňovaná antimikrobní činidla snižovala rychlost jejich růstu během skladování podobu 23 dnů při teplotě 4 °C a 23 °C.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení
ISBN
978-80-7080-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Apr 28, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—