All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The importance of nutritional counseling for obese patients undergoing endoscopic procedures

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F17%3AA1801NEB" target="_blank" >RIV/61988987:17110/17:A1801NEB - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245" target="_blank" >10.14735/amgh2017245</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami

  • Original language description

    Pacienti podstupující léčbu obezity endoskopickou metodou, kupříkladu zavedení intragastrického balónu nebo provedení endoskopické sleeve gastroplastiky, účinně ubývají na hmotnosti a mění své stravovací návyky lépe, dochází-li k opakovanému kontaktu pacienta s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Cílem práce bylo vyhodnocení změn stravovacích návyků u pacientů po endoskopické sleeve gastroplastice, kterým bylo poskytováno komplexní nutriční poradenství. Metody: Vyhodnocení dotazníků stravovacích zvyklostí u 20 obézních pacientů (16 žen, 4 muži), kteří s cílem redukovat nadměrnou tělesnou hmotnost a tělesný tuk podstoupili v roce 2016 endoskopickou terapii metodou endoskopické sleeve gastroplastiky. Pacientům bylo v 1. 3. 6. měsíci po endoskopickém zákroku poskytnuto nutriční poradenství, zúčastnili se edukačního kurzu vaření a zároveň před zákrokem a 6. měsíců po zákroku vyplnili totožný dotazník stravovacích zvyklostí. Vyhodnocení dotazníků mělo za cíl ověřit, zda opakovaně předávaná nutriční doporučení povedou ke změnám ve stravování. Výsledky: Stravovací zvyklosti zaznamenaly signifikantní změny v konzumaci ryb (p = 0,044), jejich zařazování do jídelníčku se zvýšilo. K pravidelnější denní konzumaci došlo také u mléka a sýrů (p = 0,032), byla navýšena konzumace jogurtů a jiných zakysaných mléčných výrobků (p = 0,021). Byla omezena konzumace bílého pečiva (p = 0,038), moučníků a sladkostí (p = 0,002). Pacienti se stravovali pravidelněji (p = 0,013) a více věnovali pozornost složení stravy (p = 0,015). Závěr: Výsledky ukazují, že pravidelné nutriční konzultace, které byly u pacientů prováděny 1., 3. a 6. měsíc po endoskopickém zákroku ovlivnily pozitivně jejich stravovací návyky.

  • Czech name

    Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami

  • Czech description

    Pacienti podstupující léčbu obezity endoskopickou metodou, kupříkladu zavedení intragastrického balónu nebo provedení endoskopické sleeve gastroplastiky, účinně ubývají na hmotnosti a mění své stravovací návyky lépe, dochází-li k opakovanému kontaktu pacienta s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Cílem práce bylo vyhodnocení změn stravovacích návyků u pacientů po endoskopické sleeve gastroplastice, kterým bylo poskytováno komplexní nutriční poradenství. Metody: Vyhodnocení dotazníků stravovacích zvyklostí u 20 obézních pacientů (16 žen, 4 muži), kteří s cílem redukovat nadměrnou tělesnou hmotnost a tělesný tuk podstoupili v roce 2016 endoskopickou terapii metodou endoskopické sleeve gastroplastiky. Pacientům bylo v 1. 3. 6. měsíci po endoskopickém zákroku poskytnuto nutriční poradenství, zúčastnili se edukačního kurzu vaření a zároveň před zákrokem a 6. měsíců po zákroku vyplnili totožný dotazník stravovacích zvyklostí. Vyhodnocení dotazníků mělo za cíl ověřit, zda opakovaně předávaná nutriční doporučení povedou ke změnám ve stravování. Výsledky: Stravovací zvyklosti zaznamenaly signifikantní změny v konzumaci ryb (p = 0,044), jejich zařazování do jídelníčku se zvýšilo. K pravidelnější denní konzumaci došlo také u mléka a sýrů (p = 0,032), byla navýšena konzumace jogurtů a jiných zakysaných mléčných výrobků (p = 0,021). Byla omezena konzumace bílého pečiva (p = 0,038), moučníků a sladkostí (p = 0,002). Pacienti se stravovali pravidelněji (p = 0,013) a více věnovali pozornost složení stravy (p = 0,015). Závěr: Výsledky ukazují, že pravidelné nutriční konzultace, které byly u pacientů prováděny 1., 3. a 6. měsíc po endoskopickém zákroku ovlivnily pozitivně jejich stravovací návyky.

Classification

  • Type

    J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Gastroenterologie a hepatologie

  • ISSN

    1804-7874

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    3

  • Issue of the periodical within the volume

    25. 10. 2017

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    245-250

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85022028128