The importance of nutritional counseling for obese patients undergoing endoscopic procedures
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F17%3AA1801NEB" target="_blank" >RIV/61988987:17110/17:A1801NEB - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.14735/amgh2017245" target="_blank" >10.14735/amgh2017245</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami
Original language description
Pacienti podstupující léčbu obezity endoskopickou metodou, kupříkladu zavedení intragastrického balónu nebo provedení endoskopické sleeve gastroplastiky, účinně ubývají na hmotnosti a mění své stravovací návyky lépe, dochází-li k opakovanému kontaktu pacienta s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Cílem práce bylo vyhodnocení změn stravovacích návyků u pacientů po endoskopické sleeve gastroplastice, kterým bylo poskytováno komplexní nutriční poradenství. Metody: Vyhodnocení dotazníků stravovacích zvyklostí u 20 obézních pacientů (16 žen, 4 muži), kteří s cílem redukovat nadměrnou tělesnou hmotnost a tělesný tuk podstoupili v roce 2016 endoskopickou terapii metodou endoskopické sleeve gastroplastiky. Pacientům bylo v 1. 3. 6. měsíci po endoskopickém zákroku poskytnuto nutriční poradenství, zúčastnili se edukačního kurzu vaření a zároveň před zákrokem a 6. měsíců po zákroku vyplnili totožný dotazník stravovacích zvyklostí. Vyhodnocení dotazníků mělo za cíl ověřit, zda opakovaně předávaná nutriční doporučení povedou ke změnám ve stravování. Výsledky: Stravovací zvyklosti zaznamenaly signifikantní změny v konzumaci ryb (p = 0,044), jejich zařazování do jídelníčku se zvýšilo. K pravidelnější denní konzumaci došlo také u mléka a sýrů (p = 0,032), byla navýšena konzumace jogurtů a jiných zakysaných mléčných výrobků (p = 0,021). Byla omezena konzumace bílého pečiva (p = 0,038), moučníků a sladkostí (p = 0,002). Pacienti se stravovali pravidelněji (p = 0,013) a více věnovali pozornost složení stravy (p = 0,015). Závěr: Výsledky ukazují, že pravidelné nutriční konzultace, které byly u pacientů prováděny 1., 3. a 6. měsíc po endoskopickém zákroku ovlivnily pozitivně jejich stravovací návyky.
Czech name
Význam nutričního poradenství při léčbě obézních pacientů endoskopickými restrikčními metodami
Czech description
Pacienti podstupující léčbu obezity endoskopickou metodou, kupříkladu zavedení intragastrického balónu nebo provedení endoskopické sleeve gastroplastiky, účinně ubývají na hmotnosti a mění své stravovací návyky lépe, dochází-li k opakovanému kontaktu pacienta s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Cílem práce bylo vyhodnocení změn stravovacích návyků u pacientů po endoskopické sleeve gastroplastice, kterým bylo poskytováno komplexní nutriční poradenství. Metody: Vyhodnocení dotazníků stravovacích zvyklostí u 20 obézních pacientů (16 žen, 4 muži), kteří s cílem redukovat nadměrnou tělesnou hmotnost a tělesný tuk podstoupili v roce 2016 endoskopickou terapii metodou endoskopické sleeve gastroplastiky. Pacientům bylo v 1. 3. 6. měsíci po endoskopickém zákroku poskytnuto nutriční poradenství, zúčastnili se edukačního kurzu vaření a zároveň před zákrokem a 6. měsíců po zákroku vyplnili totožný dotazník stravovacích zvyklostí. Vyhodnocení dotazníků mělo za cíl ověřit, zda opakovaně předávaná nutriční doporučení povedou ke změnám ve stravování. Výsledky: Stravovací zvyklosti zaznamenaly signifikantní změny v konzumaci ryb (p = 0,044), jejich zařazování do jídelníčku se zvýšilo. K pravidelnější denní konzumaci došlo také u mléka a sýrů (p = 0,032), byla navýšena konzumace jogurtů a jiných zakysaných mléčných výrobků (p = 0,021). Byla omezena konzumace bílého pečiva (p = 0,038), moučníků a sladkostí (p = 0,002). Pacienti se stravovali pravidelněji (p = 0,013) a více věnovali pozornost složení stravy (p = 0,015). Závěr: Výsledky ukazují, že pravidelné nutriční konzultace, které byly u pacientů prováděny 1., 3. a 6. měsíc po endoskopickém zákroku ovlivnily pozitivně jejich stravovací návyky.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1804-7874
e-ISSN
—
Volume of the periodical
3
Issue of the periodical within the volume
25. 10. 2017
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
245-250
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85022028128