Preoperative and postoperative nutrition focused on bariatric patients
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F17%3AA2001R8S" target="_blank" >RIV/61988987:17110/17:A2001R8S - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2017/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2017/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Předoperační a pooperační výživa zaměřená na bariatrické pacienty
Original language description
Počátky bariatrické chirurgielze nalézt již v 50. letech 20. století. V ČR se začala praktikovat v roce 1993 provedením laparoskopické bandáže žaludku. V současné době již existuje mnoho bariatrických výkonů, u kterých byla studiemi prokázána jejich účinnost a další techniky procházejí testováním většinou v podobě multicentrických studií. Nejčastějšími bariatrickými operacemi jsou tubulizace žaludku, žaludeční bypass a adjustabilní bandáž žaludku. Je znám také jejich metabolický efekt, především vliv na zlepšení inzulinorezistence u pacientů s DM 2.typu, proto je dnes právem bariatrická chirurgie označována za chirurgii bariatricko metabolickou. V léčbě morbidní obezity je bariatrie považována za efektivní,je-li dosaženo ztráty z nadměrné hmotnosti (EWL) 25 % za 1 rok po provedeném zákroku a dojde-li ke zlepšení komplikací s obezitou korelujících. Indikace k této terapii je při pacientově BMI ≥ 40 nebo ≥ 35 kg/m2 se závažnými komplikacemi obezity, u kterých je předpoklad, že se zmírní úspěšným snížením hmotnosti. Rozeznáváme metody malabsorpční (biliopankreatická diverze s duodenálním propojením, distální gastrický bypass, duodenální anastomóza s rukávkovou resekcí), restriktivní (bandáž žaludku, rukávová resekce žaludku, plikace žaludku) či kombinace obojího (proximální gastrický bypass). Malabsorpční forma souvisí se sníženou schopnosti trávení a vstřebávání jednotlivých složek potravy. Při restriktivní formě se hovoří o neschopnosti a omezení přijmout větší množství stravy a snížení tvorby trávicích šťáv.Z důvodu změn ve stravování a funkčnosti trávení nebo vstřebávání živin je kladen důraz na pooperační péči a nutriční poradenství, které je pacientům poskytováno alespoň prvních 6–12 měsíců po operaci.
Czech name
Předoperační a pooperační výživa zaměřená na bariatrické pacienty
Czech description
Počátky bariatrické chirurgielze nalézt již v 50. letech 20. století. V ČR se začala praktikovat v roce 1993 provedením laparoskopické bandáže žaludku. V současné době již existuje mnoho bariatrických výkonů, u kterých byla studiemi prokázána jejich účinnost a další techniky procházejí testováním většinou v podobě multicentrických studií. Nejčastějšími bariatrickými operacemi jsou tubulizace žaludku, žaludeční bypass a adjustabilní bandáž žaludku. Je znám také jejich metabolický efekt, především vliv na zlepšení inzulinorezistence u pacientů s DM 2.typu, proto je dnes právem bariatrická chirurgie označována za chirurgii bariatricko metabolickou. V léčbě morbidní obezity je bariatrie považována za efektivní,je-li dosaženo ztráty z nadměrné hmotnosti (EWL) 25 % za 1 rok po provedeném zákroku a dojde-li ke zlepšení komplikací s obezitou korelujících. Indikace k této terapii je při pacientově BMI ≥ 40 nebo ≥ 35 kg/m2 se závažnými komplikacemi obezity, u kterých je předpoklad, že se zmírní úspěšným snížením hmotnosti. Rozeznáváme metody malabsorpční (biliopankreatická diverze s duodenálním propojením, distální gastrický bypass, duodenální anastomóza s rukávkovou resekcí), restriktivní (bandáž žaludku, rukávová resekce žaludku, plikace žaludku) či kombinace obojího (proximální gastrický bypass). Malabsorpční forma souvisí se sníženou schopnosti trávení a vstřebávání jednotlivých složek potravy. Při restriktivní formě se hovoří o neschopnosti a omezení přijmout větší množství stravy a snížení tvorby trávicích šťáv.Z důvodu změn ve stravování a funkčnosti trávení nebo vstřebávání živin je kladen důraz na pooperační péči a nutriční poradenství, které je pacientům poskytováno alespoň prvních 6–12 měsíců po operaci.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
6
Issue of the periodical within the volume
prosinec
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
89-90
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—