Model anaerobic co-fermentation cattle slurry with biowaste of waste from production of coffee mixes and instant soups
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F11%3A86078258" target="_blank" >RIV/61989100:27710/11:86078258 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s bioodpady z výroby kávových směsí a instantních polévek
Original language description
Příspěvek uvádí výsledky laboratorní modelové kofermentace hovězí kejdy s odpadem z výroby porcované kávy, odpadem z výroby kávy s obchodním názvem ?3v1? (káva, cukr, smetana), a s odpadem z výroby instantních polévek v reakčním objemu 0,06 m3. Bylo potvrzeno, že zmíněné odpady z potravinářského průmyslu jsou hodnotnými bioplynovými substráty. Nejvyšší měrná produkce CH4 z 1 kg přivedených organických látek (0,59 mN3.kgVSp-1) byla naměřena u odpadu z výroby instantních polévek. Tato hodnota odpovídá 10% hm. odpadu ve vstupní směsi, kdy celková sušina směsi byla z 61 % hm. tvořena sušinou polévek a z 39 % hm. sušinou hovězí kejdy. Nejnižší měrná produkce CH4 při 10 % hm. (0,41 mN3.kgVSp-1) odpovídá odpadu z výroby porcované kávy. Při 20 % hm. kosubstrátu ve vstupní směsi již byly fermentory přetěžovány.
Czech name
Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s bioodpady z výroby kávových směsí a instantních polévek
Czech description
Příspěvek uvádí výsledky laboratorní modelové kofermentace hovězí kejdy s odpadem z výroby porcované kávy, odpadem z výroby kávy s obchodním názvem ?3v1? (káva, cukr, smetana), a s odpadem z výroby instantních polévek v reakčním objemu 0,06 m3. Bylo potvrzeno, že zmíněné odpady z potravinářského průmyslu jsou hodnotnými bioplynovými substráty. Nejvyšší měrná produkce CH4 z 1 kg přivedených organických látek (0,59 mN3.kgVSp-1) byla naměřena u odpadu z výroby instantních polévek. Tato hodnota odpovídá 10% hm. odpadu ve vstupní směsi, kdy celková sušina směsi byla z 61 % hm. tvořena sušinou polévek a z 39 % hm. sušinou hovězí kejdy. Nejnižší měrná produkce CH4 při 10 % hm. (0,41 mN3.kgVSp-1) odpovídá odpadu z výroby porcované kávy. Při 20 % hm. kosubstrátu ve vstupní směsi již byly fermentory přetěžovány.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
DM - Solid waste and its control, recycling
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Waste Forum
ISSN
1804-0195
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2011
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
67-74
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—