The methodology for determination of monosacharides in biomass by GC/MS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27730%2F12%3A86083057" target="_blank" >RIV/61989100:27730/12:86083057 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS
Original language description
Metodika popisuje techniku derivatizace a následné podmínky stanovení GC/MS. Injekce 1 ?l vzorku byla provedena ve split poměru 1:30. Separace monosacharidů (ramnosa, fukosa, arabinosa, xylosa, manosa, glukosa, galaktosa) byla provedena na koloně HP 5 ms(30 m x 0,25 ?m) v následujícím teplotním programu 175 oC (4 minuty) ? 225 oC (4.minuty) s rychlostí růstu 3 oC/min. Od 225 oC-300 oC (2 minuty) rychlost růstu 50 oC/min. Jako nosný plyn bylo použito helium (rychlost toku 1 ml/min.). Teplota injektoru byla udržována na hodnotě 250 oC, teplota MS zdroje a kvadrupólu 230 a 150 oC, teplota transferové linie 250 oC. Koncentrace jednotlivých monosacharidů byly stanoveny na základě kalibrace s externími standardy. Rozsah kalibrační křivky od 1 ?g/?l do 4 ?g/?l. Při koncentracích 5 ?g/?l a větších ztrácí křivka lineárnost.
Czech name
Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS
Czech description
Metodika popisuje techniku derivatizace a následné podmínky stanovení GC/MS. Injekce 1 ?l vzorku byla provedena ve split poměru 1:30. Separace monosacharidů (ramnosa, fukosa, arabinosa, xylosa, manosa, glukosa, galaktosa) byla provedena na koloně HP 5 ms(30 m x 0,25 ?m) v následujícím teplotním programu 175 oC (4 minuty) ? 225 oC (4.minuty) s rychlostí růstu 3 oC/min. Od 225 oC-300 oC (2 minuty) rychlost růstu 50 oC/min. Jako nosný plyn bylo použito helium (rychlost toku 1 ml/min.). Teplota injektoru byla udržována na hodnotě 250 oC, teplota MS zdroje a kvadrupólu 230 a 150 oC, teplota transferové linie 250 oC. Koncentrace jednotlivých monosacharidů byly stanoveny na základě kalibrace s externími standardy. Rozsah kalibrační křivky od 1 ?g/?l do 4 ?g/?l. Při koncentracích 5 ?g/?l a větších ztrácí křivka lineárnost.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
JE - Non-nuclear power engineering, energy consumption and utilization
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED2.1.00%2F03.0069" target="_blank" >ED2.1.00/03.0069: ENET - Energy Units for Utilization of non Traditional Energy Sources</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
021/20-12-2012-UM
Regulation ID
ZUOVA-13-001439
Technical parameters
Stanovení monosacharidů: arabinosa, glukosa, galaktosa, manosa, galaktosa, xylosa, fukosa, ramnosa a jejich poměrů GM/AX= (galaktosa+manosa)/(arabinosa+xylosa) a RF/AX=(ramnosa+fukosa)/(arabinosa+xylosa), poměry identifikují monosacharidy vznikající mikrobiálním rozkladem. Celkem bylo analyzováno 9 druhů travin, nejvyšší koncentraci monosacharidů obsahuje ovsík vyvýšený rožnovský (208,78 mg/g), nejnižší koncentraci vykazuje lesknice rákosovité Chrastava (72,28 mg/g) a hybridy. Nejdominantnějším monosacharidem u vzorků trav je xylosa, za ní následuje manosa, ramnosa a galaktosa. Xylosa je prekurzorem hemicelulosy a proto má dominantní zastoupení v sumě monosacharidů.
Economical parameters
Chemická analýza se správnou výtěžností, ovlivňující další ekonomické ukazatele v technologii výroby (například anaerobní digesce). Finančně náročnější (800 ? 1000,- Kč/analýza, cena je ovlivněna počtem analýz). Cena za analýzu je dvojnásobně vyšší než při spektrofotometrické metodě stanovení obsahu monosacharidů (Dubois et al., 1956), ale navíc umožňuje stanovení jednotlivých monosacharidů, zatímco spektrofotometrická metoda umožňuje pouze stanovení sumy
Certification body designation
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě (ZUOVA)
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů