All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The methodology for determination of monosacharides in biomass by GC/MS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27730%2F12%3A86083057" target="_blank" >RIV/61989100:27730/12:86083057 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS

  • Original language description

    Metodika popisuje techniku derivatizace a následné podmínky stanovení GC/MS. Injekce 1 ?l vzorku byla provedena ve split poměru 1:30. Separace monosacharidů (ramnosa, fukosa, arabinosa, xylosa, manosa, glukosa, galaktosa) byla provedena na koloně HP 5 ms(30 m x 0,25 ?m) v následujícím teplotním programu 175 oC (4 minuty) ? 225 oC (4.minuty) s rychlostí růstu 3 oC/min. Od 225 oC-300 oC (2 minuty) rychlost růstu 50 oC/min. Jako nosný plyn bylo použito helium (rychlost toku 1 ml/min.). Teplota injektoru byla udržována na hodnotě 250 oC, teplota MS zdroje a kvadrupólu 230 a 150 oC, teplota transferové linie 250 oC. Koncentrace jednotlivých monosacharidů byly stanoveny na základě kalibrace s externími standardy. Rozsah kalibrační křivky od 1 ?g/?l do 4 ?g/?l. Při koncentracích 5 ?g/?l a větších ztrácí křivka lineárnost.

  • Czech name

    Metodika pro stanovení monosacharidů v biomase metodou GC/MS

  • Czech description

    Metodika popisuje techniku derivatizace a následné podmínky stanovení GC/MS. Injekce 1 ?l vzorku byla provedena ve split poměru 1:30. Separace monosacharidů (ramnosa, fukosa, arabinosa, xylosa, manosa, glukosa, galaktosa) byla provedena na koloně HP 5 ms(30 m x 0,25 ?m) v následujícím teplotním programu 175 oC (4 minuty) ? 225 oC (4.minuty) s rychlostí růstu 3 oC/min. Od 225 oC-300 oC (2 minuty) rychlost růstu 50 oC/min. Jako nosný plyn bylo použito helium (rychlost toku 1 ml/min.). Teplota injektoru byla udržována na hodnotě 250 oC, teplota MS zdroje a kvadrupólu 230 a 150 oC, teplota transferové linie 250 oC. Koncentrace jednotlivých monosacharidů byly stanoveny na základě kalibrace s externími standardy. Rozsah kalibrační křivky od 1 ?g/?l do 4 ?g/?l. Při koncentracích 5 ?g/?l a větších ztrácí křivka lineárnost.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    JE - Non-nuclear power engineering, energy consumption and utilization

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/ED2.1.00%2F03.0069" target="_blank" >ED2.1.00/03.0069: ENET - Energy Units for Utilization of non Traditional Energy Sources</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    021/20-12-2012-UM

  • Regulation ID

    ZUOVA-13-001439

  • Technical parameters

    Stanovení monosacharidů: arabinosa, glukosa, galaktosa, manosa, galaktosa, xylosa, fukosa, ramnosa a jejich poměrů GM/AX= (galaktosa+manosa)/(arabinosa+xylosa) a RF/AX=(ramnosa+fukosa)/(arabinosa+xylosa), poměry identifikují monosacharidy vznikající mikrobiálním rozkladem. Celkem bylo analyzováno 9 druhů travin, nejvyšší koncentraci monosacharidů obsahuje ovsík vyvýšený rožnovský (208,78 mg/g), nejnižší koncentraci vykazuje lesknice rákosovité Chrastava (72,28 mg/g) a hybridy. Nejdominantnějším monosacharidem u vzorků trav je xylosa, za ní následuje manosa, ramnosa a galaktosa. Xylosa je prekurzorem hemicelulosy a proto má dominantní zastoupení v sumě monosacharidů.

  • Economical parameters

    Chemická analýza se správnou výtěžností, ovlivňující další ekonomické ukazatele v technologii výroby (například anaerobní digesce). Finančně náročnější (800 ? 1000,- Kč/analýza, cena je ovlivněna počtem analýz). Cena za analýzu je dvojnásobně vyšší než při spektrofotometrické metodě stanovení obsahu monosacharidů (Dubois et al., 1956), ale navíc umožňuje stanovení jednotlivých monosacharidů, zatímco spektrofotometrická metoda umožňuje pouze stanovení sumy

  • Certification body designation

    Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě (ZUOVA)

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů