All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Temporal and spatial variation in virulence of natural populations of Bremia lactucae occurring on Lactuca serriola

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002236" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002236 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/61989592:15310/04:00009998

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Temporal and spatial variation in virulence of natural populations of Bremia lactucae occurring on Lactuca serriola

  • Original language description

    The research was focused on study of virulence structure of B. lactucae (lettuce downy mildew) populations occurring on natural populations of Lactuca serriola (prickly lettuce) in the Czech Republic and its spatial and temporal changes. Totally 132 isolates of B. lactucae collected from naturally infected plants of L. serriola during the period 1998-2000 were used for v-factor analysis. V-factors were determined on a set of 49 differential cultivars and accessions of Lactuca sativa and L. serriola. This set allowed to determine in total 27 v-factors and their combinations. Isolates of B. lactucae expressed great variation in their virulence on individual and population level. With the exception of v18, v36, v37 and v38 all recently known v-factors have been detected in B. lactucae populations. Generally, the highest frequencies were recorded for v-factors or virulences matching resistance located or derived from L. serriola. Variation was found in the presence of individual v-factors

  • Czech name

    Časové a prostorové aspekty variability přírodních populací Bremia lactucae vyskytujících se na Lactuca serriola

  • Czech description

    V období 1998-200 byla studována struktura virulence populací plísně salátové (B. lactucae) vyskytujících se v populacích L. serriola na území České republiky. Ke studio bylo použito celkem 132 izolátů plísně získaných z přirozeně infikovaných rostlin L.serriola. Izoláty byly testovány na přítomnost 27 faktorů virulence (v-faktorů) a jejich kombinací za použití diferenciačního souboru 49 genotypů L. sativa a L. serriola. Bylo zjištěno, že v populacích B. lactucae existuje rozsáhlá variabilita virulence. Ve studovaných populacích byla zaznamenána přítomnost všech známých faktorů virulence s výjimkou faktorů v18, v36, v37 a v38. Obecně byly v nejvyšší frekvenci stanoveny faktory virulence komplementární faktorům resp. genům rezistence lokalizovaným v L.serriola. V zastoupení jednotlivých faktorů virulence byly zjištěny rozdíly a to jak mezi jednotlivými jedinci (izoláty patogena), tak mezi jednotlivými populacemi patogena. Nejvariabilnější byla přítomnost faktorů v5/8, v11, v14, v16, v

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GF - Diseases, pests, weeds and plant protection

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Advances in Downy Mildew Research, Vol. 2

  • ISBN

    1-4020-2657-9

  • Number of pages of the result

    297

  • Pages from-to

    141-163

  • Number of pages of the book

  • Publisher name

    Kluwer Academic Publishers

  • Place of publication

    Dordrecht

  • UT code for WoS chapter