Temporal and spatial variation in virulence of natural populations of Bremia lactucae occurring on Lactuca serriola
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002236" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002236 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/61989592:15310/04:00009998
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Temporal and spatial variation in virulence of natural populations of Bremia lactucae occurring on Lactuca serriola
Original language description
The research was focused on study of virulence structure of B. lactucae (lettuce downy mildew) populations occurring on natural populations of Lactuca serriola (prickly lettuce) in the Czech Republic and its spatial and temporal changes. Totally 132 isolates of B. lactucae collected from naturally infected plants of L. serriola during the period 1998-2000 were used for v-factor analysis. V-factors were determined on a set of 49 differential cultivars and accessions of Lactuca sativa and L. serriola. This set allowed to determine in total 27 v-factors and their combinations. Isolates of B. lactucae expressed great variation in their virulence on individual and population level. With the exception of v18, v36, v37 and v38 all recently known v-factors have been detected in B. lactucae populations. Generally, the highest frequencies were recorded for v-factors or virulences matching resistance located or derived from L. serriola. Variation was found in the presence of individual v-factors
Czech name
Časové a prostorové aspekty variability přírodních populací Bremia lactucae vyskytujících se na Lactuca serriola
Czech description
V období 1998-200 byla studována struktura virulence populací plísně salátové (B. lactucae) vyskytujících se v populacích L. serriola na území České republiky. Ke studio bylo použito celkem 132 izolátů plísně získaných z přirozeně infikovaných rostlin L.serriola. Izoláty byly testovány na přítomnost 27 faktorů virulence (v-faktorů) a jejich kombinací za použití diferenciačního souboru 49 genotypů L. sativa a L. serriola. Bylo zjištěno, že v populacích B. lactucae existuje rozsáhlá variabilita virulence. Ve studovaných populacích byla zaznamenána přítomnost všech známých faktorů virulence s výjimkou faktorů v18, v36, v37 a v38. Obecně byly v nejvyšší frekvenci stanoveny faktory virulence komplementární faktorům resp. genům rezistence lokalizovaným v L.serriola. V zastoupení jednotlivých faktorů virulence byly zjištěny rozdíly a to jak mezi jednotlivými jedinci (izoláty patogena), tak mezi jednotlivými populacemi patogena. Nejvariabilnější byla přítomnost faktorů v5/8, v11, v14, v16, v
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Advances in Downy Mildew Research, Vol. 2
ISBN
1-4020-2657-9
Number of pages of the result
297
Pages from-to
141-163
Number of pages of the book
—
Publisher name
Kluwer Academic Publishers
Place of publication
Dordrecht
UT code for WoS chapter
—