Variation in phenolic compounds content in Lactuca spp. leaves due to Bremia lactucae infection
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F06%3A00003233" target="_blank" >RIV/61989592:15310/06:00003233 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny obsahu fenolických látek v listech Lactuca spp. po infekci Bremia lactucae
Original language description
U souboru pěti genotypů Lactuca spp., kulturních i planě rostoucích druhů, byla v průběhu počátečních fází infekce Bremia lactucae (96h po inokulaci, hai) studována distribuce fenolických látek, časové změny aktivity fenylalaninamoniaklyázy (PAL) a zastoupení fenolických kyselin (PhA). Vyšší obsah PhA u rostlin 8 týdnů starých ve srovnání se semenáčky potvrzuje ukládání PhA během ontogeneze. Inokulace B.lactucae (NL16) vedla ke snížení hladin PhA, především u kyseliny kávové a gentisové. Nárůst aktivityPAL byl zaznamenán po inokulaci u všech studovaných genotypů, nejvýrazněji u rezistentního genotypu L. sativa (Mariska).
Czech name
Změny obsahu fenolických látek v listech Lactuca spp. po infekci Bremia lactucae
Czech description
U souboru pěti genotypů Lactuca spp., kulturních i planě rostoucích druhů, byla v průběhu počátečních fází infekce Bremia lactucae (96h po inokulaci, hai) studována distribuce fenolických látek, časové změny aktivity fenylalaninamoniaklyázy (PAL) a zastoupení fenolických kyselin (PhA). Vyšší obsah PhA u rostlin 8 týdnů starých ve srovnání se semenáčky potvrzuje ukládání PhA během ontogeneze. Inokulace B.lactucae (NL16) vedla ke snížení hladin PhA, především u kyseliny kávové a gentisové. Nárůst aktivityPAL byl zaznamenán po inokulaci u všech studovaných genotypů, nejvýrazněji u rezistentního genotypu L. sativa (Mariska).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EF - Botany
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin
ISBN
80-86555-85-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
300
Pages from-to
188-192
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—